2017. július 24., hétfő, Kinga, Kincső napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/keszulnek-az-idei-szezonra-vizsga-elott-allo-diakok-1716928/

Készülnek az idei szezonra a vizsga előtt álló diákok

A fiatal szakemberek több szempontot mérlegelnek
Már csak a záróvizsgán, illetve a szakgimnáziumi érettségin kell megfelelnie annak a csaknem négyszáz, vendéglátóipari tanulmányokat folytató fiatalnak, akik közül sokakat várnak a balatoni szállodák, éttermek.

– Az, hogy a fiatal szakemberek itthon maradnak, vagy az első adandó alkalommal Ausztria felé veszik az irányt, attól is függ, hogy gyors haszonszerzést hajszoló, vagy inkább távlatokban gondolkodó, minőségi vendéglátásra berendezkedett vállalkozó csapatában kezdenek-e dolgozni – mondta lapunknak a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója.

Szamosi Lóránt árnyaltan látja a balatoni vendéglőket, éttermeket, cukrászdákat, bisztrókat, szállodákat évek óta sújtó szakemberhiányt, és anélkül, hogy bármiféle megkülönböztetést tenne az elsősorban a szezonmunkára, illetve az év tizenkét hónapjára berendezkedett cégek között, úgy véli: a munkaerő megszerzése és megtartása tekintetében eltérők az esélyek.

Kérdés még, lesz-e elegendő kiszolgáló a tó körül

Forrás: Éberling András

Kérdés még, lesz-e elegendő kiszolgáló a tó körül

Olyan balatoni üzleteket említett példaként, amelyek vezetői tudatosan felépített csapattal dolgoznak. Itt a személyzet különös figyelmet fordít a vendégre, annak minden rezdülésére reagál, miközben tisztességes fizetést élvez, magas színvonalú munkát végez, és elébe megy az igényeknek.

Ezzel szemben vannak, akiknek minden szezon elején újra kell verbuválniuk a személyzetet, és mivel gyakran csalódnak, végső esetben az illetékes kormányhivatalhoz fordulnak. – A szakképző intézeteinkben végzett fiatalok olyan munkahelyet keresnek, ahol tanulni tudnak. Mivel ez még nem általános, sokan inkább Ausztriába mennek – állítja Szamosi Lóránt.

Kiemelt

Termőre fordult pénzpolitika

Az elmúlt évek magas megtakarításának köszönhetően a lakosság nettó pénzügyi vagyona 2010 óta több, mint 18 000 milliárd forinttal bővült.

Poszt-trauma

Intő jel

Ha valakit Guy Verhofstadt vereget hátba...

Obama transzgender öröksége tovább élhet az amerikai hadseregben

Mehet a közös zuhanyzás.

Külhonban is magyarul

Történelmi bejelentést tett Tusnádfürdön az MTVA vezérigazgatója.

Merénylet

A rossz fújásnak is vannak fokozatai.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!