2017. január 17., kedd, Antal, Antónia napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/kesnek-tescos-fizetesek-1315900/

Késnek a tescós fizetések?

A decemberi pótlékok, túlórák költsége tízmilliós nagyságrendű lehet
Elmulasztotta kifizetni bolti dolgozóinak a decemberi túlórákat, illetve az ünnepek előtt megnövekedett forgalom idejére a pluszmunkáért járó pótlékokat a Tesco áruházlánc – értesült a Magyar Idők. Átlagosan nettó 15-20 ezer forintot hiányolnak a munkavállalók a januári fizetésükből, amelyhez a pontos elszámolást sem kapták kézhez. A cég szerint nincs elmaradt munkabér-kifizetésük az előző hónapra.

Csalódottak a magyar piac legnagyobb eladási forgalmát lebonyolító Tesco áruházlánc alkalmazottai: a napokban kézhez kapott januári fizetésükből ugyanis számításaik szerint többeknek hiányzik átlagosan nettó 15-20 ezer forintjuk; az összegek személyenként nagyjából megfelelnek az ünnepek előtti csúcsidőszakban teljesített túlórák, délutáni, hét végi műszakok pótlékaival – tudta meg lapunk. A Magyar Időket több tucat bolti dolgozó arról tájékoztatta, hogy a január 9-i fizetésnapon azt tapasztalták, előző havi teljesítményükért cserébe jóval kevesebb jövedelemhez jutottak hozzá, mint például novemberben, holott a december a Tescónál óvatos becslések szerint is legalább ötszázalékos növekedést hozott az értékesítésben. A hiányos fizetésekről nyilvános fórumokon is beszéltek a hoppon maradt dolgozók. Eszerint az ünnepek előtti bevásárlási rohamban a feladat a szokásosnál jóval több volt az áruházakban, amit a továbbra is munkaerőhiánnyal küzdő vállalatnál a meglévő dolgozók átcsoportosításával, szabad hétvégék nélküli foglalkoztatásával, illetve túlórákkal oldottak meg.

Forrás: Kurucz Árpád

A vállalat nyilvántartása szerint nincs elmaradt munkabér-kifizetésük a múlt hónapra

– Akad olyan pénztáros, aki 40 ezer forintot hiányol a januári fizetéséből, mert például szabadnap nélkül, jórészt délutáni műszakban dolgozta végig a decembert, ami után ennyivel több pénz járt volna neki. Úgy tudjuk, az egész áruházláncnál, a vidéki egységekben is jellemző, hogy a decemberi pótlékokat, túlórákat nem utalták át, csupán az alapbéreket – közölte lapunkkal egy neve elhallgatását kérő áruházi vezető.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének tájékoztatása szerint a munkavállalók – azon túl, hogy panaszaikat jelzik a munkáltatónak, illetve az érdekképviseletnek – ilyen esetekben bejelentést tehetnek az illetékes munkaügyi hivatalnál is, ahol ki kell vizsgálják a jogszabályba ütköző bérkifizetési gyakorlatot. Vélekedések szerint egyébként a nem első esetben előforduló probléma azóta jellemző, amióta átszervezés címén országszerte leépítették a munkaügyekkel kapcsolatos ügyintézést, azt mostanra a több mint 20 ezer munkavállalót jegyző Tesco „országos személyügyi adminisztrációs központja” végzi a fővárosban.

Megkérdeztük az áruházláncot is. A Tesco határozottan közölte, nyilvántartásuk szerint nincs elmaradt munkabér-kifizetésük december hónapra. – A munkabérjegyzéket, amely az elszámolás alapja, törvényi kötelezettségünknek eleget téve minden munkavállalónk számára mostanra elérhetővé tettük. A kollégák az erre a célra szolgáló belső csatornákon jelezni tudják, ha problémájuk van – közölte a sajtóosztály. Megjegyezték: a szervezeti átszervezéseknek semmilyen hatásuk nincs a működésre, és a munkaügyi központ üzemelése is zökkenőmentes.

Kiterjesztik a boltzárat

Az összes állami ünnepre és a munkaszüneti napokra is ki akarja terjeszteni az üzletek nyitvatartásának tilalmát a szlovák kormány – jelentette tegnap Ján Richter munka-, szociális és családügyi miniszter közlésére hivatkozva a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági-közéleti napilap. A távirati iroda közlése szerint a boltok nyitvatartásának tilalma Szlovákiában jelenleg az év négy napjára vonatkozik: az újév napjára, húsvétvasárnapra, illetve karácsonyra (december 24-e déltől 25-ig). A tervezet ezeknek a napoknak a számát bővítené ki összesen 15 napra. Az elképzelések ellen az ágazati munkaadók és a munkavállalók nem emeltek kifogást, így a bevezetésre már májusban sor kerülhet.

 

Kiemelt

A néppárti Antonio Tajani lett az Európai Parlament elnöke

Tajani 351 voksot kapott, riválisa, a szociáldemokrata Gianni Pittella 282-őt. Az abszolút többséghez minimum 317 szavazatra volt szükség.

Poszt-trauma

Már árulják az Obama-korszak utolsó leheletét

Újabb remek ötlettel álltak elő az amerikai liberálisok.

Pilhál György is szerkesztőséget vált

Tovább erősödik a csapat.

Na, hová tart Bayer Zsolt?

Távozik a Magyar Hírlaptól.

Na, hová tart Azurák Csaba?

Intenzív tárgyalások zajlanak az ellenzéki körökben nagyon népszerű Kóczián Péterrel is.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!