2017. május 27., szombat, Hella napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/kelet-kozep-europa-orszagai-adjak-az-idei-novekedes-motorjat-1643365/

Kelet-Közép-Európa országai adják az idei növekedés motorját

A Coface a régiós államok gyengeségeit és erősségeit is számba veszi
Várhatóan több nyugat-európai ország gazdasági teljesítményét meghaladó GDP-bővülést érnek el idén a kelet-közép-európai államok – közölte tegnap a Coface nemzetközi hitelbiztosító. A szervezet szerint Magyarország erősségei között szerepel az integráltság az európai termelési láncba, az alacsony társaságiadó-szint, valamint a javuló fizetési hajlandóság is.

A magyar gazdaság 3,1 százalékkal növekedhet 2017-ben, ha ezt a teljesítményt sikerül elérni, akkor a Csehországban várható 2,7 százalékos bővülésnél jobb eredményt érhet el az ország teljesítménye – jelezte tegnap a Co­face nemzetközi hitelbiztosító a távirati irodának. A szervezet elemzői a lengyel gazdaságtól szintén 3,1 százalékos bővülést várnak, míg a román GDP 3,6 százalékkal, a szlovák 3,3 százalékkal növekedhet. A kelet-közép-európai országokban várható 2,7–3,6 százalékos gazdasági növekedés meghaladja majd az Ausztriában, Németországban vagy Franciaországban várható 1,3–1,6 százalékos bővülést.
A hitelbiztosító rendszeresen minősíti a világ országainak gazdaságát, valamint az üzleti szféra teljesítményét a fizetési és fizetésképtelenségi mutatók alapján. A kockázatok alapján végzett minősítés a gazdasági és az üzleti környezet aktuális helyzetét mutatja. Az országok minősítésénél nyolc kategó­riát különböztet meg: az A1-es osztályzat a legjobb, a D kategória a leggyengébb.

A régiós országok közül Csehország gazdaságának minősítése és az üzleti szféra osztályzata is A2, ezek alacsony kockázatra utalnak. Lengyelország osztályzata A3-as, de a lengyel üzleti szektornak – mivel azt kevésbé tartják kockázatosnak – A2-t adtak. A magyar gazdaságot A4-es szinten tartják, ahol Romániát is, ugyanakkor a magyar üzleti szféra A3-as besorolásnál jár, ami jobb, mint a románok A4-es osztályzata. Szlovákiában mindkét mutató A3. Az elemzés szerint a kelet-közép-európai országok nemzetközi viszonylatban is jól teljesítettek, jelentősen csökkent a régióban a munkanélküliség, alacsony az infláció, az alacsony kamatok a lakossági fogyasztást is felpörgették.

Az elemzésből kiderül, hogy a régiós országok között Magyarországon a legmagasabb a GDP-arányos adósság, meghaladja a 74 százalékot. Ezzel szemben Lengyelországban és Szlovákiában alig több mint 50 százalék, Csehországban és Romániában pedig 37 százalék. A hitelbiztosító szakértői szerint fontos, hogy a magyar adósságszint csökkenő pályán van, ami kedvező az ország megítélése szempontjából.

A szakértők Magyarország gyengeségei közé sorolják a demográfiai folyamatokat, az idősödő népességet, az alacsony születési arányt és a külföldre kivándorlást. Kedvezőtlenek az országon belüli egyenlőtlenségek, az alacsony mobilitás, a szakképzés hiányosságai, az innováció és a kutatás-fejlesztés alacsony szintje. Magyarország erősségei között szerepel ugyanakkor az integráltság az európai termelési láncba, az alacsony társaságiadó-szint, valamint a javuló fizetési hajlandóság is.

A Coface, a világ vezető hitelbiztosítója világszerte megoldást kínál az ügyfelei pénzügyi kötelezettségeinek elmulasztásából fakadó kockázatra. Tavaly a csoport 1,411 milliárd euró konszolidált forgalmat könyvelhetett el, a nettó nyeresége meghaladta a 41 millió eurót.

 

Hirdetés

Kiemelt

A család természetes és alapvető egysége a társadalomnak

A természetes család iránti elköteleződést tartalmazó zárónyilatkozattal ért véget Budapesten a Családok XI. világkongresszusa.

Poszt-trauma

Újabb szintet lépett a liberális idiotizmus

Teljesen természetes az iszlamista terror.

Ki nem mond igazat: a ballib média, vagy Juncker?

De mi „belgák” most hova álljunk?

Botka és a kerítés

... meg Orbán, aki nem engedi be a migránsokat

Liberáliséknál a „vidékies” egy szitokszó

Ráadásul a „vidékies” és a „fiatal” is összeférhetetlen!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!