– Jelentősen megnő a hazai éttermek értékesítése az ünnepek előtt: a korábbi évekhez képest idén jóval többen döntöttek úgy, hogy kereskedelmi vendéglátóhelyről rendelik meg a karácsonyi fogásokat; leginkább a hagyományos ételek iránt nagy a kereslet. Becsléseink szerint emiatt 15-20 százalékkal is megugorhat a piac forgalma az elkövetkező napokban, ezzel arányban a kiszállítások száma is ugrásszerűen nő, főként a szenteste előtti napon – mondta lapunknak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Kovács László szerint egész évben érzékelhető volt a lakossági fogyasztás bővülése az éttermi fogyasztásban, a legutóbbi adatok szerint októberben például az egy évvel korábbihoz képest 12 százalékkal több, 7,8 milliárd forint bevétele volt a vállalkozásoknak.
– Ez egy jó időszak a vendéglátóiparnak. Növekszik a kereslet a lakosság körében az éttermi étkezés iránt, és több külföldi turista van. Az év végi időszakban gyakoriak a rendezvények, karácsonyra pedig az ételforgalom fut fel számottevően – mondta Kovács László. Ismertette, a magyarok ragaszkodnak a tradicionális fogásokhoz, kevesebben vannak, akik különleges ételeket kérnek karácsonyra. Így az otthoni vacsorához a vendéglátóhelyek jelzései szerint a legtöbben friss halból készült ételeket, vagyis halászlét, rántott pontyot, illetve töltött káposztát és bejglit rendeltek előre.
– Elsősorban kényelmi szempontok miatt választják egyre többen azt, hogy nem otthoni főzéssel töltik az ünnepeket, illetve azért is, mert megengedhetik maguknak. Azok az éttermek jegyzik a legtöbb előrendelést, amelyek egész évben minőségi szolgáltatást kínálnak. A vendégek hálásak és visszajárnak – fogalmazott az ipartestület elnöke. Hozzátette: üzletenként 1000-1200 liternyi halászlevet főznek meg a szokásos napi adag mellé a december 23-ig leadott előrendelések kiszolgálására.
Az elnök elmondta, hogy egy adag, vagyis fél liter, pontyból készült halászlé ára átlagosan 1500-2500 forint a vendéglőkben, attól függően, belsőséggel vagy anélkül kéri-e a vendég. Egy adag töltött káposzta 1200–2000 forintba kerül; a bejgli ára változó, főként, hogy általában nem helyben készül a karácsonyi édesség, hanem cukrászatokból rendelik meg. Idén a bejgliket 1200 forinttól lehet kapni a vendéglőkben, de akad hely, ahol 2000 forint felett kezdődik az ár. A kocsonyáért ezer forint körül kell fizetni, míg a házi disznótoros összeállítás a legtöbb helyen ennek duplájába kerül.