2016. június 29., szerda, Péter, Pál napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/kameraval-is-ellenorzik-a-zahonyi-penzugyoroket-395755/

Kamerával is ellenőrzik a záhonyi pénzügyőröket

Nemsokára új pénzügyőrszemélyzet jelenhet meg Záhonyban, az újoncok kiképzése már zajlik – tudta meg a Magyar Idők. Addig átcsoportosítással orvosolják a létszámhiányt, ami azért jelentkezett, mert tavaly nyáron többen bűncselekmény gyanújába keveredtek. A hatóság mára számos korrupció elleni intézkedést vezetett be: a helyi fináncoknak ruhára szerelt kamerát kell viselniük, emellett folyamatos és váratlan vizsgálattal ellenőrzik munkájukat.

Már zajlik azoknak a pénzügyőr újoncoknak a kiképzése, akik idővel a záhonyi határszakaszon dolgoznak majd – tudta meg lapunk. Az új egyenruhások csatasorba állítását az tette égetően szükségessé, hogy tavaly nyáron 18 finánc ellen indult büntetőeljárás. A gyanú szerint támogatást nyújtottak a cigarettacsempészeknek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) mostanság nem a létszám bővítéséről van szó – épp ellenkezőleg –, de a záhonyi térségben külön felhatalmazás alapján mód nyílt az állomány kiegészítésére. Addig is átcsoportosítással oldotta meg a vezetőség, hogy kellő számú és tapasztalatú pénzügyőr végezzen szolgálatot a kétségkívül komoly kihívást jelentő határszakaszon: Debrecenből és Budapestről is irányítottak Szabolcsba egyenruhásokat.

– A korrupt személyeket bármi áron el kell távolítani a szervezetből, a vesztegetést semmiképp sem lehet tolerálni – mondta lapunknak a záhonyi helyzet kapcsán Molnár Tamás. A nemzetgazdasági tárca vám- és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára jelezte: a NAV több intézkedést is hozott azért, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő. A Záhonynál dolgozó pénzügyőrök például ruhára szerelhető vállkamerát kaptak, s pontos szabályzat szól arról, hogy a képfelvevő készüléket mikor kell bekapcsolva tartaniuk. – Emellett a NAV rendszeresen ellenőrzi az unió külső határszakaszain szolgálatot teljesítő pénzügyőröket – mondta a helyettes államtitkár, hozzátéve: a fináncok tevékenységét szemmel tartják más nyomozó hatóságok is.

Záhony és környéke rizikós helyszínnek nevezhető főként amiatt, mert a magyar határ itt egyben az unió külső határa is. A helyi viszonyok miatt pedig sokan próbálkoznak cigarettacsempészettel. A jogellenes folyamatok visszaszorításáért az adóhivatal a korábbi berendezések mellé több technikai eszközt is beszerzett. A vonat- és a teherautó-röntgenen kívül ma már hőkamerával és éjjellátó készülékekkel is keresi a hatóság a cigarettacsempészeket, valamint speciális drónt is használnak, amely a levegőből készít felvételeket az illegális szereplők mozgásáról.

Legutóbb légpárnás hajót rendelt meg a hatóság, a vízi jármű – úgy tudjuk – a nyáron állhat munkába. A légpárnásra az utóbbi évek tapasztalata szerint szüksége is lesz a szervezetnek. A csempészek rendszeresen próbálkoznak azzal, hogy a Tiszán úsztatják át az árut a magyar partra. Megesik az is, hogy olyan helyeken továbbítják a portékát, amelyek gyalog nehezen megközelíthetőek, vagy ahol a hordalék, esetleg az alacsony vízszint miatt a NAV hagyományos hajója nem tud kikötni.

Ránéznek az egyéni vállalkozók körmére

Az idén első alkalommal fordul elő, hogy az adóhivatal csoportokba osztja a cégeket, megbízható és kockázatos szereplőket különböztetve meg. Nem mindegy, hogy a kategóriaállítás során ki hova kerül – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetőjének pénteki bejelentéséből. Tállai András azt mondta: a kockázatosnak minősített adózókat kiemelten ellenőrzi idén a hatóság. – A NAV főként a jogszabályokat szándékosan megszegőket szeretné kiszűrni – idézte a szervezet vezetőjének szavait a távirati iroda. A legfontosabb cél a csalárd szándékkal létrehozott értékesítési láncolatok gyors feltárása, az áfacsalásokban részt vevők kiszűrése, a költségvetési károkat okozó személyek beazonosítása. Az új szabályokhoz igazodva vagyonosodási vizsgálatok a bűnügy jelzései alapján indulnak majd el. Az adóhivatal idén nagy hangsúlyt fektet a jövedéki ügyekre, így érdemi NAV-os jelenlétre lehet majd számítani például a benzinkutakon.

 

Hirdetés

Kiemelt

Átadták a Petőfi Zenei Díjakat

A gálán mások mellett a Halott Pénz zenekart, a Wellhellót, Szabó Balázs Bandáját, Freddie-t, Rúzsa Magdit és Ákost is díjazták.

Poszt-trauma

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Farkasházy nem tud leállni

Kálmán Olga próbálta nyugtatni.

Homoszexuális rendőrök és az Unió válsága

Ne csodálkozzunk, hogy az angolok kiléptek.

Farkasházy ismét belerúgott Orbánba

„Akkor Rákosit is szeretnem kellene Puskás, Kocsis és Hidegkuti miatt?”

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!