2016. július 25., hétfő, Jakab, Kristóf napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/kameraval-is-ellenorzik-a-zahonyi-penzugyoroket-395755/

Kamerával is ellenőrzik a záhonyi pénzügyőröket

Nemsokára új pénzügyőrszemélyzet jelenhet meg Záhonyban, az újoncok kiképzése már zajlik – tudta meg a Magyar Idők. Addig átcsoportosítással orvosolják a létszámhiányt, ami azért jelentkezett, mert tavaly nyáron többen bűncselekmény gyanújába keveredtek. A hatóság mára számos korrupció elleni intézkedést vezetett be: a helyi fináncoknak ruhára szerelt kamerát kell viselniük, emellett folyamatos és váratlan vizsgálattal ellenőrzik munkájukat.

Már zajlik azoknak a pénzügyőr újoncoknak a kiképzése, akik idővel a záhonyi határszakaszon dolgoznak majd – tudta meg lapunk. Az új egyenruhások csatasorba állítását az tette égetően szükségessé, hogy tavaly nyáron 18 finánc ellen indult büntetőeljárás. A gyanú szerint támogatást nyújtottak a cigarettacsempészeknek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) mostanság nem a létszám bővítéséről van szó – épp ellenkezőleg –, de a záhonyi térségben külön felhatalmazás alapján mód nyílt az állomány kiegészítésére. Addig is átcsoportosítással oldotta meg a vezetőség, hogy kellő számú és tapasztalatú pénzügyőr végezzen szolgálatot a kétségkívül komoly kihívást jelentő határszakaszon: Debrecenből és Budapestről is irányítottak Szabolcsba egyenruhásokat.

– A korrupt személyeket bármi áron el kell távolítani a szervezetből, a vesztegetést semmiképp sem lehet tolerálni – mondta lapunknak a záhonyi helyzet kapcsán Molnár Tamás. A nemzetgazdasági tárca vám- és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára jelezte: a NAV több intézkedést is hozott azért, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő. A Záhonynál dolgozó pénzügyőrök például ruhára szerelhető vállkamerát kaptak, s pontos szabályzat szól arról, hogy a képfelvevő készüléket mikor kell bekapcsolva tartaniuk. – Emellett a NAV rendszeresen ellenőrzi az unió külső határszakaszain szolgálatot teljesítő pénzügyőröket – mondta a helyettes államtitkár, hozzátéve: a fináncok tevékenységét szemmel tartják más nyomozó hatóságok is.

Záhony és környéke rizikós helyszínnek nevezhető főként amiatt, mert a magyar határ itt egyben az unió külső határa is. A helyi viszonyok miatt pedig sokan próbálkoznak cigarettacsempészettel. A jogellenes folyamatok visszaszorításáért az adóhivatal a korábbi berendezések mellé több technikai eszközt is beszerzett. A vonat- és a teherautó-röntgenen kívül ma már hőkamerával és éjjellátó készülékekkel is keresi a hatóság a cigarettacsempészeket, valamint speciális drónt is használnak, amely a levegőből készít felvételeket az illegális szereplők mozgásáról.

Legutóbb légpárnás hajót rendelt meg a hatóság, a vízi jármű – úgy tudjuk – a nyáron állhat munkába. A légpárnásra az utóbbi évek tapasztalata szerint szüksége is lesz a szervezetnek. A csempészek rendszeresen próbálkoznak azzal, hogy a Tiszán úsztatják át az árut a magyar partra. Megesik az is, hogy olyan helyeken továbbítják a portékát, amelyek gyalog nehezen megközelíthetőek, vagy ahol a hordalék, esetleg az alacsony vízszint miatt a NAV hagyományos hajója nem tud kikötni.

Ránéznek az egyéni vállalkozók körmére

Az idén első alkalommal fordul elő, hogy az adóhivatal csoportokba osztja a cégeket, megbízható és kockázatos szereplőket különböztetve meg. Nem mindegy, hogy a kategóriaállítás során ki hova kerül – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetőjének pénteki bejelentéséből. Tállai András azt mondta: a kockázatosnak minősített adózókat kiemelten ellenőrzi idén a hatóság. – A NAV főként a jogszabályokat szándékosan megszegőket szeretné kiszűrni – idézte a szervezet vezetőjének szavait a távirati iroda. A legfontosabb cél a csalárd szándékkal létrehozott értékesítési láncolatok gyors feltárása, az áfacsalásokban részt vevők kiszűrése, a költségvetési károkat okozó személyek beazonosítása. Az új szabályokhoz igazodva vagyonosodási vizsgálatok a bűnügy jelzései alapján indulnak majd el. Az adóhivatal idén nagy hangsúlyt fektet a jövedéki ügyekre, így érdemi NAV-os jelenlétre lehet majd számítani például a benzinkutakon.

 

Hirdetés

Kiemelt

A liberális demokrácia válsága

A liberális tömegdemokrácia célja nem a valódi szabadság megteremtése. A rendszer valódi haszonélvezője az a gazdasági-pénzügyi elit, amelyik szimbiózisban él a politikai osztállyal.

Poszt-trauma

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Az albánok beárazták Thomas Dollt

Nem dicsérhetjük a magyar futballistákat sem, méltatlan volt a Fradi-mezhez a szerdai produkció.

11 éves gyereket fejeztek le az USA támogatottjai

Nem az ISIS tette.

Fel kéne fogni: nem fognak integrálódni!

A liberális sajtónak még nem esett le.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!