2016. július 27., szerda, Olga, Liliána napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/jon-a-kozpenzugyi-hatosag-2-330658/

Jön a közpénzügyi hatóság

Felügyeletet kaphatnak a könyvelők, az adótanácsadók és a könyvvizsgálók
Célegyenesbe fordultak az új közpénzügyi hatóság kialakításának kormányzati munkálatai – értesült a Magyar Idők. A szervezet a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők és a könyvvizsgálók ellenőrzéséért felelhet. Az egység legfontosabb feladata a piaci viszonyok korlátok között tartása és a nagyobb visszaélések, így a brókerbotrányok, a grandiózus áfacsalások megakadályozása lehet.

Nem szeretné a kormányzat, hogy a korábbi idők nagy pénzügyi-adóügyi visszaélései bármilyen formában megismétlődjenek, ezért – a Magyar Idők értesülése szerint – a kétes ügyek megakadályozására új hatóság jön létre. A szervezet az adóügyi-számviteli szolgáltatók tevékenységének ellenőrzéséért felelhet majd. Úgy tudjuk, az egység létrehozásának kormányzati teendőin már javában dolgoznak, így nincs különösebb akadálya annak, hogy a hatóság idővel megkezdje munkáját.

A létrejövő szervezet fő feladata a tervek szerint a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők, az okleveles adószakértők és a könyvvizsgálók ellenőrzése lenne. Az új hatóság számos teendőért, például a képzési követelmények meghatározásáért, a működési engedélyek kiadásáért és a hiányosságok feltárásáért felelhet. A könyvelési és más díjak figyelemmel kísérése, az irreális árverseny megfékezése szintén az elképzelhető feladatok között szerepel. Utóbbi elem kapcsán felidézhető a szaktárca adóügyi helyettes államtitkárának minapi beszéde. Pankucsi Zoltán január közepén, az év könyvelőjének és adótanácsadójának járó szakmai díjak átadásakor arról beszélt: a pénzügyi-számviteli szakmának el kell kerülnie az olyan árversenyt, amely már a szolgáltatások színvonalát veszélyezteti. A minisztériumi vezető rámutatott arra is, hogy a szakmában dolgozóknak követniük kell a jogszabályok változásait, be kell tartaniuk a határidőket, munkájuk ellátásához pedig figyelniük kell a piac működését.

A hatóság kialakításának hátterében az utóbbi idők pénzügyi skandalumai – a különféle bróker- és bankbotrányok, valamint a hatalmas áfacsalások, a pénzügyi és beszámolási szabálytalanságok – állnak. Bizonyos felfogás szerint ugyanis az adóügyi és a pénzügyi visszaélések elkövetése szoros kapcsolatban van azzal, hogy még mostanában is hiányos a pénzügyi és az adószakma ellenőrzése. Az új hatóság majdani működése tehát az állami felügyeleti funkciók megerősítését szolgálhatja, egyúttal komoly szerepet játszhat a feketegazdaság visszaszorításában.

Tavalyi legek

A hónap közepén választotta meg a szakma a legjobb könyvelőt és adótanácsadót – az idei volt a negyedik alkalom, hogy megnevezték az elmúlt év legjeit. Az esztendőnként megtartott megméretésen tavaly több mint 2500 szakember vett részt. A januári eredményhirdetés szerint az adótanácsadók között 2015-ben Kovács Ferenc (képünkön jobbra) végzett az első helyen, második Szabó Zsanett, harmadik Pócsi Erzsébet lett. A könyvelők versenyét Mátyás Csaba nyerte Polyák Judit, valamint Kútvölgyi Levente Krisztián és Szilvási Ádám előtt. A versengést a Penta Unió Zrt. szervezte a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara és a Könyvelőiroda-vezetők Klubjának közreműködésével.

 

Hirdetés

Kiemelt

Kozák mesterhármasában bízva

A riói olimpiára tekintve nyolcból indulva két aranyat jósolhatunk, azzal a kiegészítéssel, hogy eme reményt Kozák Danu­ta egymaga is felülírhatja.

Poszt-trauma

Csak, hogy a bajor belügyminiszter is megértse

„Nem fogtok nyugodtan aludni a házaitokban”.

Kapocs Nizza és München között: csemege összeesküvés elmélethez

Egy német újságíró mind a két helyszínen videón rögzítette a véres eseményeket.

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Az albánok beárazták Thomas Dollt

Nem dicsérhetjük a magyar futballistákat sem, méltatlan volt a Fradi-mezhez a szerdai produkció.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!