A jövő héten huszonhatodszor nyitja meg kapuit Európa legszebb borünnepe, a Budapest borfesztivál.
Rendületlenül a Várban, a főváros legimpozánsabb panorámáját élvezve kóstolhatják meg a látogatók közel kétszáz hazai és külföldi kiállító több ezer borát. A bor és kultúra találkozásának legnagyobb ünnepén a színvonalas szakmai programokat idén a fesztivál történetének leggazdagabb zenei kínálata teszi még izgalmasabbá.
A borfesztivált megelőző napokon, szeptember 4-én és 5-én ismét megrendezik a népszerű Boregyetemet. A kétnapos előadás- és kóstolósorozat minden évben a leginkább aktuális borászati témákat érinti, elismert, hiteles szakemberekkel – és nem utolsósorban kiváló borokkal.
Hétfőn például megtudhatjuk, miként kóstol egy blogger, hogyan folynak egy magazin bortesztjei vagy éppen mire összpontosít és milyen értékeket tart igazán fontosnak egy nemzetközi borbíráló. Kedden a vendég országé, Chiléé lesz a főszerep.
Bemutatkozik az a prémium magyar borválogatás is, amelynek kizárólag a VinAgora nemzetközi borverseny érmes tételei lehetnek a tagjai. Ezek a nedűk reprezentálják, milyen egy etalon olaszrizling, kékfrankos, bikavér, rozé, villányi franc vagy éppen aszú – és még sok más borstílust megismerhetünk.
A fesztivál négy napjának zenei programját más-más stílus ihlette, melyek hangulatához leginkább illő bortípusokra is ajánlást kap a borkedvelő közönség. Az első nap a könnyűzenéé lesz a főszerep, amely lendületességével, könnyedségével tökéletes párt alkot a pezsgővel. Légiesen gyöngyöző vagy komoly Champagne – minden buborékos tökéletes választás egy pörgős estéhez.
Pénteken a világzene képviselői szórakoztatják a közönséget. Hasonlóan a rozéhoz, modern eszközökkel nyúlnak a hagyományokhoz, térhódításuk töretlen. A szombat a dzsessz jegyében zajlik. A dzsessz hol finoman kimunkált, hol csapongva szárnyaló igényessége a gazdag, összetett fehérborokat idézi.
A borfesztivál utolsó napján a népzene és a néptánc kerül fókuszba, melyek ugyanúgy magyar értékeink őrzői és hirdetői, mint a hazai vörösborok, legyenek akár fajtaborok vagy egy bikavér.
Ahogy a bor nélkülözhetetlen része a gasztronómiának, úgy borfesztivál sincs változatos kulináris élvezetek nélkül. A cél évek óta az, hogy széles kínálatot biztosítson a hagyományos fesztiválkonyhától a street foodon át a gourmet-különlegességekig. Idén még izgalmasabb kínálattal várják a vendégeket többek között az Oroszlános udvarban, valamint a megújult Falatozókertben a Fesztiválszínpad mellett – közölte lapunkkal a rendezvény fő támogatója, a Spar üzletlánc.