2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/jo-helyzetbol-indul-az-ev-2633404/

Jó helyzetből indul az év

Idén is maradhat a négy százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Az ország gazdasága a tavalyinál is jobb pozícióból tud ráfordulni 2018-ra, ennek megfelelően idén is négy százalékot meghaladó gazdasági bővüléssel számol a kormányzat. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint bár van mozgástér a költségvetésben, a 2014. évi hiánykezelés az igazolása annak, hogy a tavaszi ország­gyűlési választásoktól függetlenül is maradhat a fegyelem a költekezésben.

– A magyar gazdaság kiegyensúlyozott és fenntartható pálya mentén, dinamikusan bővül, jobb helyzetből, kedvezőbb növekedési kilátásokkal fordulhat rá a 2018. évre, mint az ezt megelőzőre – mondta tegnap újságíróknak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A negyedik negyedéves részadatok alapján teljesíthetőnek látszik a tavalyi 4,1 százalékos GDP-növekedés.

Ez az érték nemzetközi összehasonlításban 2017-ben is az uniós átlag felett alakult. Varga hangsúlyozta: a növekedés széles bázison nyugszik, szinte minden szektor hozzájárul a teljesítményhez. Tavaly a növekedés egyik fő hajtóerejét – húsz százalék feletti bővüléssel – a beruházások képezték, ebben nagy szerepük volt a lakásépítéseket ösztönző programoknak.

A legfrissebb adatok szerint több mint 4,4 millióan dolgoznak Magyarországon, ami 2010-hez képest jelentős javulás. A három nagy hitelminősítő közül kettő már pozitívra változtatta Magyarország minősítői kilátását.

Varga Mihály változatlanul fegyelmezett költségvetési politikát ígér

Fotó: kormany.hu

Varga Mihály változatlanul fegyelmezett költségvetési politikát ígér

– A választások előtt már nem szokták javítani a besorolást, de ebben az évben várható lesz ez is – mondta a tárca vezetője. A hatéves bérmegállapodás értelmében 2018-ban tovább nőtt a minimálbér: 127 500 forintról 138 ezerre, a garantált bérminimum pedig 161 ezerről 180 500 forintra.

Ezekkel a kilátásokkal, dinamikus beruházásokkal és további élénk lakossági fogyasztás mellett a kormány úgy számol, hogy 2018-ban a tavalyit is meghaladó, 4 százalék feletti gazdasági bővülésre lehet számítani. Varga Mihály elmondása alapján a pénzügypolitika iránya az idén is változatlan: a kormány elkötelezett a tartósan fegyelmezett költségvetési politika, a kiegyensúlyozott államháztartás mellett. A költségvetés hiánya 2 százalék körül alakult, ami kedvezőbb a tervezettnél.

A miniszter kiemelte: hiába vetődnek fel aggodalmak az országgyűlési választások miatti esetleges túlköltekezésről, 2014-ben is a terv alatti hiánnyal zárult az év, és idén is megmarad az eddigiekben megszokott szigorú költségvetési politika. A gazdasági teljesítmény eredményeként 2017-ben is tovább csökkent az államadósság, az éves ráta az össztermék 74,5 százaléka környékén alakulhat az előzetes számok tükrében.

Kiemelt

Okos, hűséges és egyéni

A robotok tervezése során inkább az állatok viselkedését kell alapul venni – javasolják az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszék munkatársai.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!