2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/jelentos-valtozasokat-hozhatnak-az-uj-adoeljarasi-szabalyok-2319691/

Jelentős változásokat hozhatnak az új adóeljárási szabályok

Új szabályok vonatkoznak jövő januártól az adóellenőrzésekre – hívja fel a figyelmet a Deloitte új elemzése. A legfontosabb változás, hogy bár az ellenőrzéseknek egy év alatt le kell zárulniuk, ha új adat merül fel, a hatóság újabb eljárást indíthat ugyanabban az ügyben.

Szakítaniuk kell az eddigi szemlélettel az adóellenőrzések kapcsán a vállalkozásoknak, ha nem akarnak kellemetlen meglepetéseket – figyelmeztet a Deloitte új elemzése. Közzétették ugyanis az adózás rendjéről, valamint az adóigazgatási rendtartásról szóló új törvények tervezetét, amelyek – rendeleti kiegészítésekkel – együttesen alkotják, várhatóan 2018. január 1-jétől az alkalmazandó adóeljárási szabályokat.

– A törvénytervezetekkel több olyan jogintézményt is bevezetnének, amelyek könnyebbséget jelentenének az adózók számára, azonban olyan korlátozások is várhatók, amelyek alapjaiban rengetik meg az eddigi jogorvoslati rendszert – hívja fel a figyelmet Huszl Zsuzsanna, a Deloitte Legal Erdős és Társai Ügyvédi Iroda adóperes szakértője.

Fotó: Fotó: MTI/Balázs Attila

Ellenőrök munka közben. Könnyebben vizsgálódhatnak

A jogalkotó korlátok közé kívánja szorítani a korábban parttalanná vált ellenőrzési eljárásokat azzal, hogy az ellenőrzések a szünetelés vagy a meghosszabbításuk esetén sem haladhatnák meg a 365 napot, és nem hosszabbodna meg az ellenőrzési határidő a külföldi hatóságok megkereséseivel és a kapcsolódó vizsgálatok időtartamával sem. Ugyanakkor az ellenőrzés lezárultát köve­tően megérkező új érdemi informá­ciók a felül­ellenőrzés elrendeléséhez vezethetnek. Így bár az ellenőrzést egy év után le kell zárni, ezt követően indulhat egy másik vizsgálat is ugyanazon időszakra és adónemre, amelynek következménye – bizonyos korlátok között – súlyosabb is lehet.

– Szükséges lesz az iratokat és a vállalkozások által elvégzett belső partneri ellenőrzések eredményét rendezett formában tárolni, mert az adóhatóság az adóellenőrzés elindítását követő 15 napon belül fel fogja hívni a társaságokat arra, hogy nyilatkozzanak az átadott iratok, bizonyítékok teljeskörűségéről – figyelmeztet a szakértő. Az is fontos lesz, hogy ezen felhívásra miként nyilatkoznak majd a társaságok.

Jogorvoslati (például fellebbezési) határidő esetén igazolási kérelmet vagy szabálytalan kézbesítés okán kézbesítési kifogást a korábbi 6 hónapos végső határidővel szemben a jövőben legkésőbb az elmulasztott határnaptól vagy a kézbesítési vélelem beálltától számított 45 napos jogvesztő határidőn belül lehet majd előterjeszteni. A gyakorlatban azonban ezen időintervallumon belül rendszerint a társaságok még nem realizálták a mulasztásukat vagy azt, hogy beállt a tényleges közlés hiánya ellenére a kézbesítési vélelem, így a kimentési lehetőségek a jövőben kiüresedni látszanak.

Hirdetés

Kiemelt

Rák a szemben

A fertőző betegségek terén a legnagyobb változás a kullancsok és rovarok (például szúnyogok) által hordozott betegségek elterjedésében várható.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!