A halhús minőségét befolyásoló tényezők vizsgálatát célzó program indul. A mintegy 1,5 milliárd forint, vissza nem térítendő állami forrásból finanszírozott kezdeményezés a tótól az asztalig kíséri végig a hazai haltermelést. A kezdeményezésben részt vevő független laboratórium, egyetem és más szakmai partnerek megvizsgálják a vizeket, üledékeket, a halakat ért stresszhatásokat, a feldolgozási technológiákat. A megszerzett ismeretek segítségével új, költséghatékony vizsgálati módszereket dolgoznak ki, és meghatározzák a jogi szabályozás megalapozásához fontos határértékeket is.
A Nemzeti Kutatásfejlesztési és Innovációs hivatal tájékoztatása szerint a HappyFish névre keresztelt program a fogyasztásra is ösztönzőleg hathat. Míg Magyarországon évente és fejenként mindössze 6 kilogramm, az Európai Unióban átlagosan 20 kilogramm halat fogyasztanak az emberek. Mindez részben az alacsony fogyasztói bizalom számlájára írható, számos más termékcsoporttal ellentétben a magyar halhús minőségéről nagyon keveset lehet tudni.
A konzorciumot a WESSLING Hungary Kft. független vizsgálólaboratórium vezeti, a programban emellett részt vesz a Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete, valamint Hűtő- és Állatitermék Tanszéke, illetve a The Fishmarket Kft. és az SKC Consulting Kft. képviselői is. A projekt három évig tarthat.