2016. július 27., szerda, Olga, Liliána napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/itthon-tartana-kamara-kepzett-munkaerot-446089/

Itthon tartaná a kamara a képzett munkaerőt

Konkrét javaslatokkal, programokkal készül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a holnapi hagyományos gazdasági évnyitójára. Parragh László, a kamara elnöke lapunknak azt mondta: a középpontban a gazdasági növekedés fenntarthatósága, valamint a munkaerő itthon tartásának kérdése lesz.

Magyarország nem áll jól munkaerő tekintetében, a társadalom öregedésével csökken a munkaképes lakosság aránya, miközben a képzett dolgozók egy része elhagyja az országot. Minderre a kormánynak és a gazdasági szereplőknek azonnali választ kell adniuk, amihez összetett programra van szükség – mondta lapunknak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

A szervezet holnap tartja hagyományos gazdasági évnyitóját, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Matolcsy György, a jegybank elnöke is jelen lesz. A rendezvény fő témája az lesz, mit tud a probléma megoldása érdekében tenni a vállalati szféra, és hogyan tud ehhez hozzájárulni a kamara, a kormányzat, valamint jegybank.

Parragh László javaslatokkal fordul a kormányhoz

Forrás: Havran Zoltán

Parragh László javaslatokkal fordul a kormányhoz

A szervezet elnöke jelezte: a termelésben részt vevő munkavállalók bére az inflációt meghaladó ütemben nő, ami pozitív folyamatot tükröz, de szakítani kell azzal a gondolkodásmóddal, amely szerint a hazai versenyképesség egyetlen eleme az olcsó munkaerő. A dolgozók itthon tartása egyébként nem pusztán bérkérdés. Ha például egy munkás itthon könnyen jut lakáshoz, akkor nem biztos, hogy a londoni bevándorlónegyedet választja. Így az otthonteremtési kedvezmény kibővítése is olyan intézkedés, amely a kivándorlási kedv visszavetésében is szerepet kaphat.

Parragh László szerint az állam működésében rejlenek még tartalékok.
– Ha a visegrádi országokat összehasonlítjuk, kiderül, hogy Magyarországon a legnagyobb az újraelosztás mértéke, azaz túl sokat költünk a működésre, ami nem indokolt – mondta a kamaraelnök, hangsúlyozva, hogy a bürokrácia és kormányzati létszám csökkentését az MKIK támogatja. Sok múlik azon, hogy a tudást miként tudjuk összekötni a gazdasággal. Ezért feszegeti az MKIK az oktatás, kutatás-fejlesztés kérdéskörét. Az oktatás reformjának Parragh László szerint nem az a kulcsa, hogyan néz majd ki a Klik. Sokkal inkább az, milyen tudást adunk például egy tízéves gyereknek. Súlyos hiba, hogy a jelenlegi tantervben a modern világ tudása alulreprezentált, de átalakításra szorulna a felnőttképzés és nagyobb súlyt kellene helyezni a kutatás-fejlesztésre is – emelte ki.

Parragh László optimista várakozásokat fogalmazott meg, a korábbi tapasztalatok alapján javaslataikat rendre meghallgatta a kormány, kéréseiket az esetek döntő többségében teljesítették, így nagy szerepük volt abban, hogy sikerült stabil lábakra helyezni a gazdaságot. Olyan javaslatokat sikerült a mindennapok részévé tenni, mint az egykulcsos adó vagy éppen a segélyezési politika átalakítása.

Hirdetés

Kiemelt

Vészterhes kanadai–EU egyezmény

A szándék tehát ugyanúgy a tagországok szuverenitásának kiüresítése, mint a kényszerkvóta esetében. A következmények még súlyosabbak:

Poszt-trauma

Csak, hogy a bajor belügyminiszter is megértse

„Nem fogtok nyugodtan aludni a házaitokban”.

Kapocs Nizza és München között: csemege összeesküvés elmélethez

Egy német újságíró mind a két helyszínen videón rögzítette a véres eseményeket.

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Az albánok beárazták Thomas Dollt

Nem dicsérhetjük a magyar futballistákat sem, méltatlan volt a Fradi-mezhez a szerdai produkció.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!