2016. augusztus 24., szerda, Bertalan napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/itthon-tartana-kamara-kepzett-munkaerot-446089/

Itthon tartaná a kamara a képzett munkaerőt

Konkrét javaslatokkal, programokkal készül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a holnapi hagyományos gazdasági évnyitójára. Parragh László, a kamara elnöke lapunknak azt mondta: a középpontban a gazdasági növekedés fenntarthatósága, valamint a munkaerő itthon tartásának kérdése lesz.

Magyarország nem áll jól munkaerő tekintetében, a társadalom öregedésével csökken a munkaképes lakosság aránya, miközben a képzett dolgozók egy része elhagyja az országot. Minderre a kormánynak és a gazdasági szereplőknek azonnali választ kell adniuk, amihez összetett programra van szükség – mondta lapunknak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

A szervezet holnap tartja hagyományos gazdasági évnyitóját, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Matolcsy György, a jegybank elnöke is jelen lesz. A rendezvény fő témája az lesz, mit tud a probléma megoldása érdekében tenni a vállalati szféra, és hogyan tud ehhez hozzájárulni a kamara, a kormányzat, valamint jegybank.

Parragh László javaslatokkal fordul a kormányhoz

Forrás: Havran Zoltán

Parragh László javaslatokkal fordul a kormányhoz

A szervezet elnöke jelezte: a termelésben részt vevő munkavállalók bére az inflációt meghaladó ütemben nő, ami pozitív folyamatot tükröz, de szakítani kell azzal a gondolkodásmóddal, amely szerint a hazai versenyképesség egyetlen eleme az olcsó munkaerő. A dolgozók itthon tartása egyébként nem pusztán bérkérdés. Ha például egy munkás itthon könnyen jut lakáshoz, akkor nem biztos, hogy a londoni bevándorlónegyedet választja. Így az otthonteremtési kedvezmény kibővítése is olyan intézkedés, amely a kivándorlási kedv visszavetésében is szerepet kaphat.

Parragh László szerint az állam működésében rejlenek még tartalékok.
– Ha a visegrádi országokat összehasonlítjuk, kiderül, hogy Magyarországon a legnagyobb az újraelosztás mértéke, azaz túl sokat költünk a működésre, ami nem indokolt – mondta a kamaraelnök, hangsúlyozva, hogy a bürokrácia és kormányzati létszám csökkentését az MKIK támogatja. Sok múlik azon, hogy a tudást miként tudjuk összekötni a gazdasággal. Ezért feszegeti az MKIK az oktatás, kutatás-fejlesztés kérdéskörét. Az oktatás reformjának Parragh László szerint nem az a kulcsa, hogyan néz majd ki a Klik. Sokkal inkább az, milyen tudást adunk például egy tízéves gyereknek. Súlyos hiba, hogy a jelenlegi tantervben a modern világ tudása alulreprezentált, de átalakításra szorulna a felnőttképzés és nagyobb súlyt kellene helyezni a kutatás-fejlesztésre is – emelte ki.

Parragh László optimista várakozásokat fogalmazott meg, a korábbi tapasztalatok alapján javaslataikat rendre meghallgatta a kormány, kéréseiket az esetek döntő többségében teljesítették, így nagy szerepük volt abban, hogy sikerült stabil lábakra helyezni a gazdaságot. Olyan javaslatokat sikerült a mindennapok részévé tenni, mint az egykulcsos adó vagy éppen a segélyezési politika átalakítása.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Pozitív reklámot okozott a tiltás a burkininek

Egy ausztrál üzletasszony szerint a ruhadarab nem az elnyomást, hanem a szabadságot és az egészséges életmódot képviseli.

Poszt-trauma

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Liberális recept: késhegynyi aljasság, csipetnyi kettős mérce

A meztelen Trump nem verte ki a biztosítékot, a bikinis Hillary miatt viszont volt nyafogás rendesen.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!