2016. augusztus 29., hétfő, Beatrix, Erna napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/irodak-helyett-lakasokat-epitenek-293836/

Irodák helyett lakásokat építenek

Több olyan helyszínen is lakóingatlanok építésébe kezdhetnek ingatlanfejlesztők, ahol eredetileg bérirodaházat terveztek. Bár szakemberek szerint alapesetben irodaházzal több bevételre tudnak szert tenni az ingatlanos cégek, az öt százalékra csökkentett forgalmi adó és a jelentősen kibővített otthonteremtési program a társasházakra irányíthatja a figyelmet.

Az utóbbi idő újdonsága, hogy több helyen, ahol eredetileg irodaépítést terveztek, lakóingatlan fejlesztésébe fognak inkább a kedvezőbbé vált lehetőségek miatt – mondta lapunknak Nagy Tibor, az Otthon Centrum Solutions üzletfejlesztési vezetője. Mint kifejtette, általános piaci tapasztalat, hogy azok a helyszínek, amelyek bériroda vagy lakóház építésére egyaránt alkalmasak, ott a fejlesztők inkább előbbi lehetőséget választják, mivel az üzleti célú ingatlan építéséből nagyobb profitot tudnak elérni. A lakóingatlanok építésének öt százalékra csökkentett forgalmi adója és a családok otthonteremtési kedvezményének (csok) bővítése ugyanakkor komoly változást hozhat ebben.

Nagy Tibor rámutatott: már most van olyan jó fekvésű budapesti telek, amelyre eredetileg irodaházat terveztek, de amelyért rövid idő alatt két-három, társasházat tervező érdeklődő is jelentkezett már. A szakember szerint ez a lehetőség alapvetően Bel-Budán, Pest központjában és a Váci úti folyosón adott. Vagyis ott, ahol amúgy is sok spekulációs célú irodaház épül, de amely helyszínek nagy társasházaknak is kiválóak lehetnek – ezekben a belső kerületekben ugyanis nagyon keresettek a jó fekvésű, új építésű vagy újszerű lakások.

Fotó: Kurucz Árpád

Fotó: Kurucz Árpád

Friss példa, hogy az M0-s, M1-es és M7-es autópályák alkotta háromszögben 2010 óta szellemvárosként álló Tópark-projekt újjáélesztésének első lépéseként a tó felé néző, J épületet 140 lakásos lakóházzá alakítja az eredeti beruházásban sok száz millióval benne ragadt, eddig csak útépítéssel foglalkozó Lavinamix Kft. Igaz, a beruházó a Napi.hu portálnak nemrég azt mondta, hogy az új lakások piacán keletkező vákuum nyomán fogtak hozzá a kivitelezéshez, még a csok kibővítésének ismerete nélkül. Ugyanakkor a 10 plusz 10 milliós támogatás nyomán megjelenő igények kielégítésére lesz még lehetőség a többi épület átalakításával, amelyekben eredetileg amúgy irodákat és bérlakásokat terveztek.

Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke szerint robbanásszerű változás nem várható, ám komplex fejlesztők – vagyis akik nem kizárólag irodaházakkal foglalkoznak – mérlegelhetik azt a lehetőséget, hogy a közeljövőben elsősorban lakóingatlanokkal foglalkozzanak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy irodaházakból ettől még nem lesz kevesebb, hiszen azon a piacon is vannak igények. Takács Ernő rámutatott: a lakáspiacon a legnagyobb növekedést az új belépők adják majd. Ez azonban szerinte kockázatokat is rejthet magában, hiszen sok olyan vállalat kezdhet lakásépítésbe, amelynek semmilyen múltja, referenciája nincs.

Közben a kormány annak érdekében, hogy a családok mielőbb hozzájuthassanak a csokhoz, részletes tájékoztatást küldött a programról a bankoknak A nemzetgazdasági tárca tájékoztatása szerint a kabinet minden bankot arra kért, tegyenek meg mindent azért, hogy a családok mielőbb élhessenek az otthonteremtési program kedvezményeivel és a támogatásokat minél hamarabb folyósítsák. Az FHB és az OTP után rövidesen az Erste Bankban is elérhető lesz a csok – tájékoztatott a pénzintézet.

Riogatnak

A határon túli magyarok anyaországba özönlését vizionálta tegnap a Népszabadság a csok hatásaként. A Portfólió.hu erre ráerősítve arról cikkezett, hogy migránsok és külföldiek csaphatnak rá a csokra. A jogszabályi előírások ismeretében azonban kijelenthető, hogy ennek nagyon csekély az esélye, mivel legalább öt évi itt-tartózkodásra van szükség, amiből háromévi foglalkoztatották, hitelképességre s arra, hogy a lakást vásárló itt is maradjon, s ittlétét évente bizonyítsa. Emellett igazolás kell kérnie saját hazájától arról, hogy neki vagy családtagjának más ingatlana nincs. Ha elköltözik, akkor a külföldi polgár köteles visszafizetni késedelmi kamattal együtt az esetleg felvett támogatást. (D. Z.)

 

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Németországgal és Franciaországgal tarthat külügyminiszteri találkozókat a V4

A lengyel külügyminiszter kiemelte: „meg kell értenünk az Európa-szkeptikus hozzáállás” okait, és az európai integrációt.

Poszt-trauma

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!