2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/indulhat-kinaba-magyar-tejszallitmany-2467918/

Indulhat Kínába a magyar tejszállítmány

Többéves egyeztetés eredményeként elindulhat a magyar tejtermékek kínai exportja. A Földművelésügyi Miniszté­rium tájékoztatása szerint 13 magyarországi feldolgozó előtt nyílt meg a lehetőség, hogy tejet és tejtermékeket szállítson a Kínai Népköztársaság területére.

A szaktárca és a kínai hatóság közötti tárgyalásoknak, valamint az előző két évben lezajlott sikeres magyarországi helyszíni ellenőrzéseknek köszönhe­tően ezentúl Székesfehérvárról, Csornáról, Bácsbokodról, Szegedről, Zalaegerszegről, Veszprémből, Répcelakról, Kaposvárról, Szekszárdról, Vácról, Hajdúböszörményről és Kacsótáról is megindulhat az export.

– A kormány a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar vállalkozások számára új piaci lehetőségeket biztosítson – emelte ki közleményében a minisztérium.

Jelezték: a tárgyalások folytatódnak, az agrártárca célja ugyanis az, hogy mielőbb további feldolgozókkal bővüljön az engedéllyel rendelkező létesítmények köre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei eközben tanácsadással is segítik az előállítókat, a forgalmazókat, hogy megfeleljenek az EU-n kívüli országok speciális elvárásainak.

A kínai kereslet az elmúlt egy évben jelentősen megélénkült, az európai ­uniós országok távol-keleti exportja rövid idő alatt nagyot nőtt. Kína az uniós tejtermékek egyik legnagyobb felvásárlója, az EU-s származást ugyanis a magas minőség garanciájának gondolják.

Kiemelt

Hipp-pel végre megjött a szerencse

Reménytelennek tűnt a helyzete, de remek hajrával rukkolt ki az ősszel kétszer is edzőt váltó Haladás az NB I-ben. A furcsa idényről Halmai Gábor résztulajdonossal beszélgettünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!