2016. június 29., szerda, Péter, Pál napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/iden-meg-nem-okoz-gondot-munkaerohiany-373462/

Idén még nem okoz gondot a munkaerőhiány

Noha jó szakemberekből hiány van az építőiparban, a mélypontról meginduló lakásépítések ellenére ez idén még nem jelent gondot. Az építési szakszövetség elnöke szerint igazán nagy számban egy-két év múlva kezdődhetnek el a beruházások.

A kormányzati intézkedések hatására nagyobb számban megkezdődő lakásépítésekhez van elegendő szakmunkás erre az évre – mondta a Magyar Időknek Koji László. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke jelezte, kétségtelen, hogy kevés a jó szakember az építőiparban, ugyanakkor az ágazati adatok szerint a megrendelésállomány 2015 második felében majdnem a felével elmaradt az egy évvel korábbihoz képest.

Az építőipar a nagyberuházások esetében tavaly és 2014-ben főként korábbi megrendeléseit teljesítette, miközben a lakásügy holtpontra jutott. Míg ugyanis az unióban az építőipar munkájának mintegy 36 százalékát a lakásügy – vagyis a házépítések és lakásfelújítások – adja, addig nálunk az elmúlt években mindössze 7-8 százalékot jelentett ez a szegmens.

Az ÉVOSZ elnöke szerint az is elképzelhető, hogy idén még a lakásépítések felpörgésével sem fogja elérni az ágazat azt a teljesítményt, amelyet tavaly „hozott”. A lakóházépítések igazán nagy számban csak egy-két év múlva kezdődhetnek meg, az új uniós pénzügyi ciklus nagyobb horderejű építési beruházási célú közbeszerzéseit pedig csak az idén írják ki nagyobb számban. Mindezek tehát 2017-re és 2018-ra jelentenek majd kiemelkedően sok munkát az építőipar szereplőinek. – A korábbi évek nagyobb arányú állami és önkormányzati beruházásai az idén még hiányozni fognak – mutatott rá Koji László, hozzátéve, hogy bár a pontos adat egyelőre nem ismert, de tavaly feltehetően a 2014-es, mintegy 2100 milliárd forintos teljesítményét ismételte meg az ágazat.
A szakszövetség elnöke fontosnak nevezte, hogy az építőipar sokkal hatékonyabban dolgozzon, jobb anyagokkal, minőségi kéziszerszámokkal és gépi berendezésekkel. Ezek biztosítása, valamint a szakmunkások magasabb bére összességében azt jelenti, hogy az építőipari vállalkozások 10-15 százalékkal többért vállalnak majd el munkákat. Koji László szerint mindez nem feltétlenül jelenik meg az árakban, hiszen a forgalmi adó csökkentése mellett a lakásárakat hosszabb távon a kereslet és a kínálat nagysága határozza majd meg.
– A lakáspiac igazi felpezsdülését az hozhatná meg, ha a bankok végre piaci alapon is hajlandók lennének 3-5 százalékos hitelt biztosítani a lakosságnak. Hiába mondják a pénzintézetek, hogy most is csak 5-8 százalék a kamatszint, a teljes hiteldíjmutató ennél bizony jóval magasabb – hangsúlyozta Koji László, aki szerint az állami ösztönzők mellett ez az egyik kulcskérdés lakásügyben.

Hirdetés

Kiemelt

Szijjártó Péter: kerülni kell a terroristák Európába jutását megkönnyítő intézkedéséket

Ne álljon elő újra olyan „esztelen helyzet” Európa határainál, amikor naponta tízezrek jönnek be úgy, hogy nem tudni, kik ők.

Poszt-trauma

Mackónadrág, Soho Party, Hajdú B.

A kiesés után is azt álmodom, hogy Stieber-mezben átemelem az osztrák kapust.

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Farkasházy nem tud leállni

Kálmán Olga próbálta nyugtatni.

Homoszexuális rendőrök és az Unió válsága

Ne csodálkozzunk, hogy az angolok kiléptek.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!