2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/honapokkal-rovidebb-lehet-kozmucsatlakozas-2332723/

Hónapokkal rövidebb lehet a közműcsatlakozás

A kormány fellép a szabotáló szolgáltatókkal szemben
Újabb lépésekkel folytatódik a Könnyű közmű program, a jövőben a közműcsatlakozás folyamata akár száz-százötven nappal is rövidülhet. A kormányzat egyértelművé tette, hogy semmilyen kiskaput és trükközést nem fogad el a szolgáltatók és elosztók részéről.

Tovább egyszerűsödik és gyorsul a közműcsatlakozás a családoknak, valamint a kis- és középvállalkozásoknak – jelentette be tegnap Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára. Hangsúlyozva, hogy a Könnyű közmű program újabb lépéseit tartalmazó második versenyképességi törvényt az Országgyűlés gazdasági bizottsága már végszavazásra javasolta.

Bartal Tamás kifejtette: az engedélyezési eljárások egyszerűsítése révén a gázcsatlakozások akár száz nappal, a villanycsatlakozások pedig akár 150 nappal rövidülhetnek. Gázkészülék cseréjénél nem lesz szükség az elosztótársaság külön engedélyére az üzembe helyezéshez, hanem a felelős tervező nyilatkozhat a műszaki megfelelőségről. Megszűnik az úgynevezett gáztömörség-vizsgálat, amivel Bartal Tamás szerint el lehet kerülni, hogy az elosztók miatt a téli hónapokban emberek százai maradjanak gázszolgáltatás nélkül, és több millió forintos gázvezeték-felújításra legyenek kötelezve.

Ingyenesen ellenőrzik viszont a valós veszélyt jelentő gázszivárgásokat. Fontos újdonság az is, hogy egységesítik a részszámlák kibocsátásának szabályait. Ennek értelmében legfeljebb háromhavi számlát lehet kiküldeni, az elosztók pedig nem tudják önkényesen, a fogyasztók hátrányára megállapítani a fizetési határidőket.

Ingyenesen ellenőrzik a valós veszélyt jelentő gázszivárgást

Fotó: Bach Máté

Ingyenesen ellenőrzik a valós veszélyt jelentő gázszivárgást

Bartal Tamás kiemelte, hogy visszamenőlegesen is megerősítik a díjmentesség törvényi garanciáit. – Valamennyi közműre előírják, hogy a szolgáltató vagy az elosztó a csatlakozási igény befogadását nem tagadhatja meg, ha a csatlakozás minden feltétele teljesül. Gáz- és villanycsatlakozások esetében az elosztó a csatlakozási igény teljesítését nem kötheti óvadék, letét, előleg, kötbér vagy más fizetési kötelezettség teljesítéséhez – fejtette ki.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a Könnyű közmű program júliusi indulása óta számos lakossági jelzést kaptak, hogy egyes szolgáltatók nem biztosítják, vagy valamilyen feltételhez kötik a díjmentes csatlakozási lehetőséget. – A kormány semmilyen kiskaput, apró betűs költséget vagy más trükközést nem fogad el. Eljárást fogunk kezdeményezni minden esetben, amikor egy szolgáltató szabotálni próbálja a közműcsatlakozások ingyenességét, vagy az eljárások meg­gyorsítását„ – hangsúlyozta.

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!