2017. december 12., kedd, Gabriella napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/honapokkal-rovidebb-lehet-kozmucsatlakozas-2332723/

Hónapokkal rövidebb lehet a közműcsatlakozás

A kormány fellép a szabotáló szolgáltatókkal szemben
Újabb lépésekkel folytatódik a Könnyű közmű program, a jövőben a közműcsatlakozás folyamata akár száz-százötven nappal is rövidülhet. A kormányzat egyértelművé tette, hogy semmilyen kiskaput és trükközést nem fogad el a szolgáltatók és elosztók részéről.

Tovább egyszerűsödik és gyorsul a közműcsatlakozás a családoknak, valamint a kis- és középvállalkozásoknak – jelentette be tegnap Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára. Hangsúlyozva, hogy a Könnyű közmű program újabb lépéseit tartalmazó második versenyképességi törvényt az Országgyűlés gazdasági bizottsága már végszavazásra javasolta.

Bartal Tamás kifejtette: az engedélyezési eljárások egyszerűsítése révén a gázcsatlakozások akár száz nappal, a villanycsatlakozások pedig akár 150 nappal rövidülhetnek. Gázkészülék cseréjénél nem lesz szükség az elosztótársaság külön engedélyére az üzembe helyezéshez, hanem a felelős tervező nyilatkozhat a műszaki megfelelőségről. Megszűnik az úgynevezett gáztömörség-vizsgálat, amivel Bartal Tamás szerint el lehet kerülni, hogy az elosztók miatt a téli hónapokban emberek százai maradjanak gázszolgáltatás nélkül, és több millió forintos gázvezeték-felújításra legyenek kötelezve.

Ingyenesen ellenőrzik viszont a valós veszélyt jelentő gázszivárgásokat. Fontos újdonság az is, hogy egységesítik a részszámlák kibocsátásának szabályait. Ennek értelmében legfeljebb háromhavi számlát lehet kiküldeni, az elosztók pedig nem tudják önkényesen, a fogyasztók hátrányára megállapítani a fizetési határidőket.

Ingyenesen ellenőrzik a valós veszélyt jelentő gázszivárgást

Fotó: Bach Máté

Ingyenesen ellenőrzik a valós veszélyt jelentő gázszivárgást

Bartal Tamás kiemelte, hogy visszamenőlegesen is megerősítik a díjmentesség törvényi garanciáit. – Valamennyi közműre előírják, hogy a szolgáltató vagy az elosztó a csatlakozási igény befogadását nem tagadhatja meg, ha a csatlakozás minden feltétele teljesül. Gáz- és villanycsatlakozások esetében az elosztó a csatlakozási igény teljesítését nem kötheti óvadék, letét, előleg, kötbér vagy más fizetési kötelezettség teljesítéséhez – fejtette ki.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a Könnyű közmű program júliusi indulása óta számos lakossági jelzést kaptak, hogy egyes szolgáltatók nem biztosítják, vagy valamilyen feltételhez kötik a díjmentes csatlakozási lehetőséget. – A kormány semmilyen kiskaput, apró betűs költséget vagy más trükközést nem fogad el. Eljárást fogunk kezdeményezni minden esetben, amikor egy szolgáltató szabotálni próbálja a közműcsatlakozások ingyenességét, vagy az eljárások meg­gyorsítását„ – hangsúlyozta.

Kiemelt

Sorokra vágott újság

Kína partjaitól 200 kilométerre Tajvan igyekszik kitörni a rohamléptekben fejlődő rivális sárkány szorításából. Az ország apró mérete ellenére méltán szerepel a világ legjeinek szinte összes toplistáján.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!