2016. május 30., hétfő, Janka, Zsanett napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/het-agazatot-emel-ki-az-ujraiparositasi-terv-375805/

Hét ágazatot emel ki az újraiparosítási terv

A következő években át kell állni az innovációvezérelt, kis- és közepes vállalatokra támaszkodó gazdaságra – közölte tegnap, az Irinyi-terv bemutatóján Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Várhatóan már az év első negyedében elkészül az új iparfejlesztési terv első három – járműipari, egészségipari és védelmi ipari – ágazati fejlesztési stratégiája, amelyek alapján mielőbb megkezdődhetnek a végrehajtással kapcsolatos intézkedések – mondta a Magyar Időknek Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára.

Viszonylag rövid idő alatt elkészülhet az élelmiszeripar és a infokommunikációs szektor fejlesztési terve is, mivel e területeken már korábban is készültek aktualizálható tervek. A kormány múlt pénteken fogadta el az újraiparosítást megalapozó Irinyi-tervet, amely révén nemzeti és uniós források felhasználásával, az ipar jelenlegi 23,5 százalékos, GDP-arányos hozzájárulását 30 százalékra emelnék 2020-ra. Mindezt úgy, hogy csökkentenék az ipar egyoldalú függését a járműgyártástól és a hozzá kapcsolódó beszállítói iparágaktól a kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés biztosítása érdekében. A cél eléréséhez évi hétszázalékos ipari teljesítménynövekedésre van szükség.
Az új iparstratégia hét ágazatot emel ki, amelyekben összehangolt fejlesztéssel és gazdaságpolitikával komoly eredményeket érhet el a magyar gazdaság. Valamennyi ágazatban – járműgyártás, specializált, egyedi gépgyártás, egészségipar, élelmiszeripar, zöldgazdaság, infokommunikációs és szolgáltatóközpont-szektor, valamint a védelmi ipar – közös, hogy már komoly hazai hagyományai vannak, és a kutatás-fejlesztés mindegyikben kiemelten fontos. Példaként említette, hogy a gyógyszergyártás adja a kutatás-fejlesztési kiadások mintegy felét, egyre korszerűbbek az orvosi berendezések, egyre több szoftverrel rendelkeznek. A védelmi ipar fejlesztésével az importfüggőség számottevő csökkentését szeretnénk elérni a következő években. A már futó drónfejlesztési program mellett a kézifegyver-gyártási hagyományokra lehetne támaszkodni – mondta lapunknak az államtitkár a tervet bemutató sajtótájékoztató után.

Az ágazati fejlesztési stratégiák mielőbbi kidolgozása egyebek között azért fontos, mivel így egyrészt a jövő évi költségvetés tavaszi tervezése során már figyelembe tudják venni a szükséges finanszírozási igényeket, másrészt a folyamatosan megjelenő uniós pályázatokat is hozzá kell igazítani a fejlesztendő területek szükségleteihez. Az újraiparosítás azért fontos, mert a válság alatt bebizonyosodott, hogy azok az országok gyorsabban lábaltak ki a recesszióból, amelyeknél magas volt az ipar hozzájárulása a nemzeti össztermékhez – indokolta a stratégia létjogosultságát az államtitkár. Mint mondta, a következő években át kell állni az innovációvezérelt gazdaságra, növelni a kkv-szektorban a kutatás-fejlesztésre fordított figyelmet és összeget, az iparnak emellett a felsőoktatásra és a szakoktatásra kell támaszkodnia.

Kiemelt

Ismét Vona Gábor a Jobbik elnöke

A pártelnök hangsúlyozta, a Jobbik „nemzeti néppárttá vált”. Az újraválasztott elnök jelöltjei választották meg alelnököknek.

Poszt-trauma

Leszbikus nyomulás az ELTE klubnál

Ne várjunk jó modort a homoszexuális szervezetektől.

Kocsis Zoltán fején találta a szöget

A kultúránkat elsöprő jelenségekről beszélt.

Hozzánk menekülnek a németek a migránsok elől

Főleg a Balatonhoz.

Robit betámadták, Schiffer a …ba küldte a fideszeseket

A stílus maga az ember.

Hirdetés