2016. június 29., szerda, Péter, Pál napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/het-agazatot-emel-ki-az-ujraiparositasi-terv-375805/

Hét ágazatot emel ki az újraiparosítási terv

A következő években át kell állni az innovációvezérelt, kis- és közepes vállalatokra támaszkodó gazdaságra – közölte tegnap, az Irinyi-terv bemutatóján Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Várhatóan már az év első negyedében elkészül az új iparfejlesztési terv első három – járműipari, egészségipari és védelmi ipari – ágazati fejlesztési stratégiája, amelyek alapján mielőbb megkezdődhetnek a végrehajtással kapcsolatos intézkedések – mondta a Magyar Időknek Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára.

Viszonylag rövid idő alatt elkészülhet az élelmiszeripar és a infokommunikációs szektor fejlesztési terve is, mivel e területeken már korábban is készültek aktualizálható tervek. A kormány múlt pénteken fogadta el az újraiparosítást megalapozó Irinyi-tervet, amely révén nemzeti és uniós források felhasználásával, az ipar jelenlegi 23,5 százalékos, GDP-arányos hozzájárulását 30 százalékra emelnék 2020-ra. Mindezt úgy, hogy csökkentenék az ipar egyoldalú függését a járműgyártástól és a hozzá kapcsolódó beszállítói iparágaktól a kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés biztosítása érdekében. A cél eléréséhez évi hétszázalékos ipari teljesítménynövekedésre van szükség.
Az új iparstratégia hét ágazatot emel ki, amelyekben összehangolt fejlesztéssel és gazdaságpolitikával komoly eredményeket érhet el a magyar gazdaság. Valamennyi ágazatban – járműgyártás, specializált, egyedi gépgyártás, egészségipar, élelmiszeripar, zöldgazdaság, infokommunikációs és szolgáltatóközpont-szektor, valamint a védelmi ipar – közös, hogy már komoly hazai hagyományai vannak, és a kutatás-fejlesztés mindegyikben kiemelten fontos. Példaként említette, hogy a gyógyszergyártás adja a kutatás-fejlesztési kiadások mintegy felét, egyre korszerűbbek az orvosi berendezések, egyre több szoftverrel rendelkeznek. A védelmi ipar fejlesztésével az importfüggőség számottevő csökkentését szeretnénk elérni a következő években. A már futó drónfejlesztési program mellett a kézifegyver-gyártási hagyományokra lehetne támaszkodni – mondta lapunknak az államtitkár a tervet bemutató sajtótájékoztató után.

Az ágazati fejlesztési stratégiák mielőbbi kidolgozása egyebek között azért fontos, mivel így egyrészt a jövő évi költségvetés tavaszi tervezése során már figyelembe tudják venni a szükséges finanszírozási igényeket, másrészt a folyamatosan megjelenő uniós pályázatokat is hozzá kell igazítani a fejlesztendő területek szükségleteihez. Az újraiparosítás azért fontos, mert a válság alatt bebizonyosodott, hogy azok az országok gyorsabban lábaltak ki a recesszióból, amelyeknél magas volt az ipar hozzájárulása a nemzeti össztermékhez – indokolta a stratégia létjogosultságát az államtitkár. Mint mondta, a következő években át kell állni az innovációvezérelt gazdaságra, növelni a kkv-szektorban a kutatás-fejlesztésre fordított figyelmet és összeget, az iparnak emellett a felsőoktatásra és a szakoktatásra kell támaszkodnia.

Hirdetés

Kiemelt

Átadták a Petőfi Zenei Díjakat

A gálán mások mellett a Halott Pénz zenekart, a Wellhellót, Szabó Balázs Bandáját, Freddie-t, Rúzsa Magdit és Ákost is díjazták.

Poszt-trauma

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Farkasházy nem tud leállni

Kálmán Olga próbálta nyugtatni.

Homoszexuális rendőrök és az Unió válsága

Ne csodálkozzunk, hogy az angolok kiléptek.

Farkasházy ismét belerúgott Orbánba

„Akkor Rákosit is szeretnem kellene Puskás, Kocsis és Hidegkuti miatt?”

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!