2016. augusztus 24., szerda, Bertalan napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/het-agazatot-emel-ki-az-ujraiparositasi-terv-375805/

Hét ágazatot emel ki az újraiparosítási terv

A következő években át kell állni az innovációvezérelt, kis- és közepes vállalatokra támaszkodó gazdaságra – közölte tegnap, az Irinyi-terv bemutatóján Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Várhatóan már az év első negyedében elkészül az új iparfejlesztési terv első három – járműipari, egészségipari és védelmi ipari – ágazati fejlesztési stratégiája, amelyek alapján mielőbb megkezdődhetnek a végrehajtással kapcsolatos intézkedések – mondta a Magyar Időknek Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára.

Viszonylag rövid idő alatt elkészülhet az élelmiszeripar és a infokommunikációs szektor fejlesztési terve is, mivel e területeken már korábban is készültek aktualizálható tervek. A kormány múlt pénteken fogadta el az újraiparosítást megalapozó Irinyi-tervet, amely révén nemzeti és uniós források felhasználásával, az ipar jelenlegi 23,5 százalékos, GDP-arányos hozzájárulását 30 százalékra emelnék 2020-ra. Mindezt úgy, hogy csökkentenék az ipar egyoldalú függését a járműgyártástól és a hozzá kapcsolódó beszállítói iparágaktól a kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés biztosítása érdekében. A cél eléréséhez évi hétszázalékos ipari teljesítménynövekedésre van szükség.
Az új iparstratégia hét ágazatot emel ki, amelyekben összehangolt fejlesztéssel és gazdaságpolitikával komoly eredményeket érhet el a magyar gazdaság. Valamennyi ágazatban – járműgyártás, specializált, egyedi gépgyártás, egészségipar, élelmiszeripar, zöldgazdaság, infokommunikációs és szolgáltatóközpont-szektor, valamint a védelmi ipar – közös, hogy már komoly hazai hagyományai vannak, és a kutatás-fejlesztés mindegyikben kiemelten fontos. Példaként említette, hogy a gyógyszergyártás adja a kutatás-fejlesztési kiadások mintegy felét, egyre korszerűbbek az orvosi berendezések, egyre több szoftverrel rendelkeznek. A védelmi ipar fejlesztésével az importfüggőség számottevő csökkentését szeretnénk elérni a következő években. A már futó drónfejlesztési program mellett a kézifegyver-gyártási hagyományokra lehetne támaszkodni – mondta lapunknak az államtitkár a tervet bemutató sajtótájékoztató után.

Az ágazati fejlesztési stratégiák mielőbbi kidolgozása egyebek között azért fontos, mivel így egyrészt a jövő évi költségvetés tavaszi tervezése során már figyelembe tudják venni a szükséges finanszírozási igényeket, másrészt a folyamatosan megjelenő uniós pályázatokat is hozzá kell igazítani a fejlesztendő területek szükségleteihez. Az újraiparosítás azért fontos, mert a válság alatt bebizonyosodott, hogy azok az országok gyorsabban lábaltak ki a recesszióból, amelyeknél magas volt az ipar hozzájárulása a nemzeti össztermékhez – indokolta a stratégia létjogosultságát az államtitkár. Mint mondta, a következő években át kell állni az innovációvezérelt gazdaságra, növelni a kkv-szektorban a kutatás-fejlesztésre fordított figyelmet és összeget, az iparnak emellett a felsőoktatásra és a szakoktatásra kell támaszkodnia.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Pozitív reklámot okozott a tiltás a burkininek

Egy ausztrál üzletasszony szerint a ruhadarab nem az elnyomást, hanem a szabadságot és az egészséges életmódot képviseli.

Poszt-trauma

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Liberális recept: késhegynyi aljasság, csipetnyi kettős mérce

A meztelen Trump nem verte ki a biztosítékot, a bikinis Hillary miatt viszont volt nyafogás rendesen.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!