2017. június 28., szerda, Levente, Irén napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/hatszoros-az-arkulonbseg-az-uj-epitesu-lakasoknal-1593292/

Hatszoros az árkülönbség az új építésű lakásoknál

Óriási a kínálat a fővárosban új lakásokból, azonban nem árt alaposan érdeklődni, mert már most késések vannak az építkezésekben, sok esetben pedig még csak a tervezés zajlik. Az új építésű ingatlanok ára viszont folyamatosan emelkedik.

Csúcsra jár a fejlesztői lakásépítés a fővárosban: jelenleg 391 négy- vagy többlakásos társasház beruházás zajlik, amelyek négyötödében hirdetnek eladásra mintegy 7100 lakást. Az Újotthon.hu portál összegzése szerint az online felületeken hirdetett beruházások közül 79 a XIII., 59 pedig a XI. kerületben készül. A tervezett lakás­szám alapján a XI. kerület vezet, ahol több mint 6600 lakást adhatnak át a közeljövőben.

Sok lakás épül a IX., a XIV., a VIII., a III., a IV. és a X. kerületben is. Az épülő lakóházak száma jellemzően alacsony a sűrűn beépített belső városrészekben, de szintén kis számban jelentek meg ezek a kertvárosias hangulatú peremkerületekben is. – A meghirdetett lakások jó része már kivitelezés alatt áll, de számos olyan projekt jelent meg a hirdetési oldalakon, amelyek még csak a tervezés valamelyik fázisában tartanak – jegyzi meg az elemzés.

A 2016. szeptemberi átlagárnál csaknem 6 százalékkal többe, átlagosan 677 ezer forintba kerül az új ingatlanok egy négyzetmétere Budapesten. Az árak nagyon széles skálán helyezkednek el, a legolcsóbb, 322 ezer forintos négyzetméterárú lakáshoz képest hatszor annyiért, 1,8 millió forintos fajlagos áron is kínálnak új lakást. Mindössze tíz peremkerületi társasház ingatlanjait lehet 400 ezer forint alatti áron megvásárolni, de a 400-500 ezer forintos ársávú lakások is elsősorban a város külső részein találhatók. A városközponthoz közelebb ezen az áron legfeljebb Angyalföldön vagy a VIII. kerületben találni néhány ingatlant. Mintegy háromszáz lakást eközben egymillió forintos négyzetméterár felett kínálnak, ezek zöme a II. és a XII. kerület kis lakásszámú projektjeiben érhető el.

– A lakásépítési engedélyek száma folyamatosan nő, ez azonban nem jelenti azt, hogy ennyi lakás egy-két éven belül meg is épül. A lakásfejlesztéseknek ugyanis gátat szab az építőipart sújtó munkaerőhiány – mondta lapunknak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mint kifejtette, a jelek szerint a lakásfejlesztők a munkaerőhiány okozta költségnövekedést beépítik az új lakások árába, de drágulás nemcsak Budapesten, hanem a vidéki nagyvárosokban is várható.

Sok projekt esetében az eredetileg tervezett átadási határidő már most kitolódott egy-két negyedévvel. – A folyamatosan emelkedő árak miatt a vásárlóknak nem érdemes kivárni, viszont az előszerződés megkötése előtt érdemes minél több információt begyűjteni mind a lakásról, mind a beruházásról. Célszerű rákérdezni a fejlesztőnél, hogy melyik kivitelező cég fogja felépíteni a lakásokat, és az ő referenciáiknak is utánanézni – hangsúlyozta Balogh László.

Hirdetés

Kiemelt

Mese az öregségről

A korábban főleg animációs filmek háttérmunkálatait végző Brian Fee első rendezőként jegyzett mesefilmje érdekes egyvelege a mesének és az életfilozófiának.

Poszt-trauma

A Facebook a templomok helyére lépne

Meg van a recept. Liberáliséknál széles lehet a mosoly...

A gyerek a hibás

A Népszava szerint a gyerek csökkenti az életszínvonalat.

Mini G-nap

Kíváncsian várjuk a G-ző politikus felívelő karrierjét.

Óriási meglepetés az Amnesty Internationaltől!

Meglepődtünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!