2016. augusztus 26., péntek, Izsó napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/haromszazmilliardot-soportek-az-adovegrehajtok-112375/

Háromszázmilliárdot hajtott be a NAV

Több mint egymillió magánszemély tartozik az államnak
Kilenc hónap alatt háromszázmilliárd forintnyi köztartozást hajtott be az adóhivatal. A hatóságnak bizonyosan a jövőben is akad munkája, szeptember végén ugyanis 1,6 millió adósa volt az államnak. Az érintett cégek és magánszemélyek együttesen több mint 2300 milliárdos adóelmaradást görgettek maguk előtt.

Komoly pénzeket hoztak idén a közkasszának a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóvégrehajtói. A hatósági emberek havonta átlagosan 33 milliárd forintnyi elmaradt összeget hajtottak be a köztartozást felhalmozó cégektől és magánszemélyektől, így január eleje és szeptember vége között szinte pontosan háromszázmilliárd forintnyi tartozás érkezett meg.

– A summa több mint húszmilliárddal meghaladja a tavalyi időszakos értéket – mondta érdeklődésünkre a szervezet szóvivője. Kis Péter András hozzáfűzte: az adóhivatal érdemi erőfeszítéseket tett, amit jól mutat például, hogy a szervezet kilenc hónap alatt kilencszázezer inkasszót adott ki, tízezrével rendelték el az érintettek munkabérének részbeni elvonását, s az adósok vagyontárgyainak, ingatlanjainak lefoglalására is számos esetben sor került.

Mint megtudtuk, mindezzel együtt is 1,6 millió adósa volt az államnak szeptember utolsó napján. A csoport nagyobb részét – nagyjából háromnegyedét – a közterhekkel elmaradó magánszemélyek adták, miközben 420 ezer vállalkozás neve is szerepelt a regiszterben. A cégek és a polgárok együttes adótartozása megközelítette a 2400 milliárd forintot.

Fotó: Bach Máté

Fotó: Bach Máté

A hatalmas köztartozást két csoportra lehet osztani. Az elsőt azok a kintlévőségek alkothatják, amelyeknél legalább a részbeni behajtásra esély mutatkozik. Idesorolható a több mint 1,1 millió magánszemély összesen 195 milliárdos hiánya. De a gazdasági életben ténylegesen részt vevő vállalkozások ügyében is lehet keresnivalója a NAV-nak, az ilyen cégek ugyanis üzleteket kötnek, vannak gépeik, berendezéseik, s követeléseket támasztanak más szereplőkkel szemben.

A működő cégek közül szeptemberben nagyjából háromszázezer küzdött kisebb-nagyobb hátralékkal, mégpedig együttesen 235 milliárdos összegben.

Az eddigi tapasztalatok alapján valószínűsíthető, hogy a közadósság fennmaradó része nemigen érkezik majd meg az államkincstárba. Ennek pedig az az oka, hogy a szóban forgó 1950 milliárd forintot olyan vállalkozásoktól követeli a közkassza, amelyek valamilyen ok miatt megszűnés előtt állnak. A hatalmas hiátuson körülbelül 115 ezer cég osztozik. – A megszűnésre ítélt cégek ügyében a NAV-nak voltaképpen nincs mozgástere, érdemi fellépés ezekben az esetekben – a különféle hosszadalmas törlési eljárások miatt – már nemigen képzelhető el – jegyezte meg a szóvivő. Hozzátette: hiába behajthatatlan a köztartozás, a törvény szerint a hatóságnak meg kell állapítania a késedelmi pótlékot. Az időigényes procedúrák és a pótlékkiszabási kötelezettség miatt a felgyülemlett kintlévőség akár több éven át is gyűlhet.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Hajózástörténet és repülőgéproncsok

Van a Balaton-felvidéki, festői Dörgicsén egy galéria, melyet egyszerűen csak Ólnak keresztelt tulajdonosa, a festő-grafikus művész Veszely Ferenc.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!