2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/hamisitott-videofelvetel-mol-ina-ugyben-2446747/

Hamisított videófelvétel a Mol–INA-ügyben

A genfi választott bíróság álláspontja szerint Zágráb nem tudta bizonyítani az Ivo Sanader volt horvát kormányfő korrupciós ügyében folytatott perben, hogy a vádlott kenőpénzt fogadott el a Moltól – írta az MTI a Vecernji Listre hivatkozva.

A horvát napilap abból a Mol–INA-ügyben tavaly december 23-án született választott bírósági határozatból közölt részleteket, amelyet a horvát kormány azóta sem hozott nyilvánosságra.

Hiteltelennek minősítette Robert Jezicet, a Sanader-per koronatanúját a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottság (UNCITRAL) szabályai szerint működő, háromtagú bírói testület. Kimondta, hogy ellentmondásos Jezic vallomása, amelyet azzal a céllal tett, hogy ártson Sanadernek. Ivan Turudic bírót, aki Sanadert korábban nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte, a genfi bíróság elfogultnak ítélte. A megvesztegetésre bizonyítékként felhasznált éttermi videófelvételről – amelyen Sanader és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója látható – kiderült, hogy montírozott.

Jezic korábban azt állította, hogy Hernádi Zsolt tízmillió euróval vesztegette meg a volt horvát miniszterelnököt azért, hogy a Mol hozzájusson az INA horvát olajtársaság irányítási jogaihoz. Jezic a horvát bíróságon kijelentette: a Mol a pénzt az ő tulajdonában lévő svájci vállalat számlájára utalta. Ígéretet tett arra, hogy az összeget a legrövidebb időn belül átutalja a bíróság számlájára, de ezt évek óta nem tette meg.

A lap felteszi a kérdést: hogyan lehetséges az, hogy Jezic ellen még nem folyik eljárás, továbbá miért nem vették el az útlevelét, és miért élhet továbbra is zavartalanul Svájcban. Az újság úgy értékelte, hogy a döntőbíróság elfogadta a Mol indoklását, amely szerint a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) rávette Jezicet, hogy hamis tanúvallomást tegyen Sanader ellen. Ivo Sanader volt kormányfő mindvégig azt állította, hogy bizonyítékok nélkül ítélték el, és politikai leszámolás áldozatává vált. A Mol szintén mindvégig tagadta a vádakat.

Kiemelt

Ünnepelt a sportos kerület

Budafok-Tétény tizenkilenc ifjú sporthőse gyűlt össze a Klauzál Gábor Művelődési házban és találkozott Karsay Ferenccel a kerület polgármesterével és Kulcsár Krisztiánnal, a MOB elnökével.

Poszt-trauma

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!