2018. január 16., kedd, Gusztáv napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/gyorsulhat-2018-ban-gazdasag-novekedese-2619043/

Gyorsulhat 2018-ban a gazdaság növekedése

A magyar gazdaság a következő években is dinamikusan bővül majd, stabil költségvetés, folyamatosan csökkenő államadósság és magas foglalkoztatottság mellett – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium 2017–2021-es időszakra vonatkozó makrogazdasági és költségvetési prognózisában.

A közlemény szerint, amelyet lapunkhoz juttatott el a tárca, a gazdasági növekedés széles bázison nyugszik. Az idén a növekedés egyik fő hajtóerejét a beruházások képezik, valamint a nagyvállalatok további kapacitásbővítése. Ez utóbbira ösztönzően hatott a hatéves bér- és adómegállapodás keretei között 2017-től 9 százalékra csökkentett, az Európai Unióban legalacsonyabbnak számító társaságiadó-kulcs is.

A foglalkoztatás bővülésével és a bérek dinamikus emelkedésével párhuzamosan a fogyasztás is számottevően hozzájárul a növekedéshez. A termelési oldalon a legnagyobb mértékben – többek között az élénk belső keresletnek, a turizmusnak, az ingatlanpiacnak köszönhetően – a piaci szolgáltatások támogatják a növekedést.

Az építőipar kiugró növekedése nagyrészt a fellendülő lakásépítések, valamint az uniós társfinanszírozásból megvalósuló infrastruktúra-fejlesztések együttes eredménye.

2017-ben várhatóan 4,1 százalékra, 2018-ban pedig 4,3 százalékra gyorsulhat a magyar gazdaság növekedése. A kormány 2017-re és az azt követő évekre vonatkozó növekedési előrejelzése már egy éve változatlan, mivel a beérkező adatok eddig visszaigazolták, hogy a 2016 decemberében prognosztizált növekedési pályán halad a gazdaság.

A büdzsét a kormány úgy készítette el, hogy az változatlanul támogassa a növekedést, miközben a hiány továbbra is jóval a GDP 3 százaléka alatt maradjon, az államadósság csökkenése pedig folytatódjék.

Kiemelt

De kinek kell egy bohóc?

Magyarország első újcirkusztársulata mozgásszínházi eszközökkel és az előadók személyiségét karakterré formálva túllép a hagyományos cirkuszszámokon.

Poszt-trauma

Megfeszítették a vásárhelyi plébánost

Farkasbőrbe bújt bárány férkőzött a hívek közé.

A hülyeségnek úgy tűnik, nincs határa

Magyarországnak szerencsére kerítéssel védett.

Aczél Endre ezúttal Balczó Andrásba rúgott bele

Szabadnépes stílus.

Jöhet a 45 millió ukrán!

A „demokratikus” baloldalt a tények továbbra sem zavarják.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!