2017. július 23., vasárnap, Lenke napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/gyorsul-iden-novekedes-1711837/

Gyorsul idén a növekedés

Pozitív fejlemény, hogy a hazai piac „kényelmes” és „unalmas”
Kedvezőek a hazai gazdasági kilátások, a korábbinál erőteljesebb növekedéssel számol az Equilor Befektetési Zrt. A vállalat vezetőinek elmondása szerint a nemzetközi politikai folyamatok bizonytalanságot jelentenek, ezekkel szemben azonban várhatóan ellenállóak lesznek a hazai eszközök, illetve a vezető részvények árfolyamában is adott a tér a következő hónapokban a további emelkedéshez.

A magyar gazdaság teljesítménye, kilátásai továbbra is kedvezőek, a GDP idén nagyobb ütemben, 3,5 és 4 százalék között növekedhet, a bővülés fő mozgatórugója a lakossági fogyasztás lehet – mondta Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletágának igazgatója a társaság sajtóbeszélgetésén. Szántó szerint kifejezetten kedvező fejlemény, hogy a magyar piac jelenleg „unalmas”, vagyis stabil. Ha lassan is, de csökken az államadósság, tartható a hiány, ilyen feltételek mellett pedig a befektetők is szívesen tartják meg állampapírjai­kat. Rövid távon Szántó azzal számol, hogy a forint erősödni fog, elindulhat az árfolyam az euróval szemben a 303-as szint felé, ezt a trendet minden bizonnyal a nemzetközi piacokon várható jegybanki kamatemelések fordíthatják meg, akkor inkább 320 felé tarthat majd az árfolyam.

 

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője a tőzsdei kilátásokról elmondta, a BUX index emelkedése az év első hónapjaiban még folytatódhat, de az év második felében megállhat. Bár a magyar index globálisan még mindig inkább az alulértékeltek közé tartozik, egyes vezető részvények szintjén már sok esetben nem tűnik megalapozottnak a további rali. Az Equilor „kedvence” a Richter, ebben a papírban látják a legjobb lehetőségeket a hazai piacon, nemzetközi kitekintésben a Wizz Air részvényeit ajánlják. Kiss Mónika kifejtette: várhatóan nemzetközileg is fennmaradhat a kedvező hangulat a piacokon, miután a francia elnökválasztáson a befektetőket megnyugtató eredmény született. Így azután, hogy tavaly még inkább alábecsülték a piaci szereplők a politikai kockázatokat, idén ez átfordult túlzó aggodalomba, most azonban fellélegezhettek.

Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója kifejtette: a cég túlságosan szigorúnak ítéli meg a hazai iparági szabályokat. Meglátása szerint ebből adódik, hogy a hazai tőzsdei befektetési cégek közül a legnagyobb forgalmat magáénak tudó Wood nincs is jelen Magyarországon, nem fizet itt adót, nem vonatkoznak rá a hazai szabályok. Szécsényi szerint általánosságban elmondható, hogy a térség más országainak lazább szabályozása versenyelőnyt jelent, lehetőséget biztosít, hogy a magyar cégeket akár kiárazzák a hazai piacokról, mivel a szigorúbb előírásoknak költségvonzatai is vannak, ezt pedig az ügyfelekre kell terhelni. Hasonló korlátozó tényezőként látja az általuk fizetendő iparági adót, ez az Equilor esetében idén 100 millió forintot jelent, ami egy ekkora hazai cég esetében már jelentős tétel – mondta.

Kiemelt

Tízfontos

Ma már senki sem kérdőjelezi meg Austen helyét az irodalmi panteonban, mégis példa nélküli, hogy valamely szerzőt, ráadásul nőt, olyan dicsőségben részesítsenek, mint őt.

Poszt-trauma

Obama transzgender öröksége tovább élhet az amerikai hadseregben

Mehet a közös zuhanyzás.

Külhonban is magyarul

Történelmi bejelentést tett Tusnádfürdön az MTVA vezérigazgatója.

Merénylet

A rossz fújásnak is vannak fokozatai.

Újabb nehéztüzérrel támadnak a ballibek

Konrád György is feltűnt a színen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!