2017. január 17., kedd, Antal, Antónia napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/gyorsabb-globalis-novekedes-varhato-1318996/

Gyorsabb globális növekedés várható

Idei első Global Economic Prospects című jelentésében a Világbank azt prognosztizálja, hogy a globális gazdaság idén 2,7 százalékkal nő a tavalyi 2,3 százalékos bővülés után. Az előrejelzés szerint az Egyesült Államok gazdasága a tavalyi 1,6 százalék után idén 2,2 százalékkal nő. A kínai gazdasági növekedés pedig 6,5 százalékra lassul a múlt évi 6,7 százalékról. Japán GDP-növekedése 1 százalékról idén 0,9 százalékra, az euróövezeté 1,6 százalékról 1,5 százalékra lassul.

A Világbank előrejelzése szerint az orosz bruttó hazai termék idén 1,5 százalékkal nő a tavalyi 0,6 százalékos zsugorodás után. A török gazdasági növekedés 2,5 százalékról 3 százalékra gyorsul, a lengyel gazdaság pedig 3,1 százalékkal bővül idén a 2016-os 2,5 százalék után.

A kormányzati számításokhoz képest egyébként jóval alacsonyabb gazdasági növekedést jelez Magyarországon idén a Világbank. Az intézmény legújabb felmérésében a tavalyi 2,1 százalékosnál nagyobb, 2,6 százalékos növekedési ütemet vár, ez azonban jócskán elmarad a kormányzat és egyes pia­ci elemzők által prognosztizált 4 százalék körüli bővüléstől a bruttó nemzeti termékben.

A Magyar Nemzeti Bank szintén erőteljesebb növekedéssel számol. A továbbiakban 2018-ban 2,8 százalékkal nő a bruttó hazai termék a legújabb előrejelzés alapján.

A jelentés szerint az idei gazdasági bővüléshez az infrastrukturális kiadások növekedése is hozzájárul.

Kiemelt

Százötvenmilliárd felújításokra

Még ebben az évben kijavítják az M1-es és az M7-es autópályák rázós szakaszait.

Poszt-trauma

Már árulják az Obama-korszak utolsó leheletét

Újabb remek ötlettel álltak elő az amerikai liberálisok.

Pilhál György is szerkesztőséget vált

Tovább erősödik a csapat.

Na, hová tart Bayer Zsolt?

Távozik a Magyar Hírlaptól.

Na, hová tart Azurák Csaba?

Intenzív tárgyalások zajlanak az ellenzéki körökben nagyon népszerű Kóczián Péterrel is.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!