2017. november 18., szombat, Jenő napja
Életmód, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/gyerekkori-hajlam-az-elhizas-2203795/

Gyerekkori hajlam az elhízás

A 18 év alattiak 20-25 százaléka szenved túlsúlytól hazánkban
A kismama táplálkozási szokásai, majd a csecsemők táplálása is be­folyásolhatják, hogy a születendő baba felnőttként túlsúlyos ­lesz-e. A legújabb kutatások arra is rámutattak, hogy a kisgyermekkori elhízás, a gyermekkori alvászavarok, a korai kamaszodás további rizikófaktorok a felnőttkori túlsúly kialakulásában.

A magyar Európa legkövérebb nemzete: a lakosság 30 százaléka túlsúlyos – derül ki egy 2016-os OECD-felmérésből. Az adatok szerint már a gyermekek 20-25 százaléka is túlsúlyos vagy elhízott. A probléma világméretű: jelenleg globálisan 110 millióra becsülik a túlsúlyos gyermekek számát, akik ma már kétszer annyian vannak, mint 1980-ban. Az orvosok, dietetikusok figyelme ezért irányult az elhízás okainak felderítése felé.

A legújabb kutatások arra mutattak rá, hogy a jelenség jóval komplexebb megközelítést igényel, mert már a szülők életmódja, a kismama táplálkozása is döntő szerepet játszik a későbbi túlsúly kialakulásában. A magzati kor, a csecsemőkor, a kisiskolás- (5–7 év) és a kamaszkor azok az életszakaszok, amelyek eldöntik a felnőttkori túlsúlyra való hajlamot. Ezekben az életkorokban zajlik le az úgynevezett „metabolikus imprinting”, vagyis ekkor vésődnek be azok a minták, amelyek meghatározzák a felnőttkori anyagcsere-folyamatainkat.

A nagyobb súllyal született csecsemők több eséllyel lesznek felnőttként is kövérek

Fotó: 123RF

A nagyobb súllyal született csecsemők több eséllyel lesznek felnőttként is kövérek

A gyermek fogantatásától számított első ezer nap, vagyis az első két életév – a kutatások szerint – alapvetően határozza meg a hajlamot a fiatal- és felnőttkori elhízásra. A fogantatáskori túlsúly, illetve terhesség alatti túlzott súlygyarapodás 5-6-szorosára növeli a gyermek elhízásának esélyét. A túlsúllyal születő csecsemők nagyobb eséllyel lesznek felnőttként is kövérek. A felmérések azt is megmutatták, hogy a túlsúly kockázata annál kisebb, minél tovább táplálták a gyermeket kizárólag anyatejjel. A legújabb kutatások szerint sajnos az elhízott anyukák anyatejének összetétele is előnytelenül alakul. Anyatej hiányában ugyanakkor az alacsony fehérjetartalmú tápszer csökkentheti a későbbi elhízás kockázatát.

Gyermekkorban, 6 éves kor körül tovább folytatódik a bevésődés: akik ekkor elhíznak – vagy továbbra is túlsúlyosak maradnak – felnőttkorban nagyobb valószínűséggel rendelkeznek majd magas testömegindexszel, túlzott mennyiségű zsírszövetettel és széles derékkal. A kamaszkor a táplálkozás szempontjából rendkívül érzékeny életszakasz, hiszen ekkor gyorsul fel a növekedés és ezzel az energiabevitel. Az, hogy a pubertáskor milyen életkorban jön el, fontos tényező, a felmérések szerint ugyanis a korai serdülés szintén hozzájárulhat a felnőttkori túlsúly kialakulásához.

A legfrissebb vizsgálatok mindemellett összefüggést találtak a gyermekkori alvászavarok és az elhízás, az inzulinrezisztencia, sőt a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozási szokások kialakulása között is, noha ennek konkrét okát még nem találták meg.

A rák kockázata is nőhet
Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala és az Európai Elhízástudományi Társaság közösen adtak ki a közelmúltban figyelmeztetést: a túlsúly számos ráktípus kialakulásának kockázatát növeli, ráadásul a már daganattal diagnosztizált betegek gyógyulási ­esélyeit is rontják a többletkilók. Az elhízottaknál gyakrabban fordulnak elő olyan krónikus gyulladások, amelyek, ha tartósan fennállnak, növelik egyes daganattípusok veszélyét. A reflux és a nyelőcsőgyulladás miatt például gyakoribb a nyelőcsőrák, a krónikus epehólyag-gyulladás, az epehólyagrák. A túl sok zsírszövet túlzott mennyiségű női nemi hormont termel, annak tartósan magas szintje fokozza a hormonérzékeny emlőrák, méhtestrák és petefészekrák kockázatát. Az elhízott embereknél magasabb egy olyan növekedési faktor szintje is, amit összefüggésbe hoztak a vastagbélrák, a veserák, a prosztatarák és a méhtestrák kialakulásával is. A túlsúlyos szervezet kedvezőtlen anyagcsere-folyamatai pedig kihathatnak például a daganatellenes kezelésben alkalmazott hatóanyagok hasznosulására is.

 

Hirdetés

Kiemelt

Közép-Európa veszélyben

Az Európai Parlament a csütörtöki döntésével kitöltötte a nemzeti konzultációs kérdőívet, és egyértelműen a Soros-terv végrehajtását támogató válaszokat adott – mondta Gulyás Gergely.

Poszt-trauma

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Agymenés a’la Bokros

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Nem bír leállni a liberális magyargyűlölő

Guy Verhofstadt valójában imádja Orbán Viktort?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!