2017. március 27., hétfő, Hajnalka napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/gyerek-van-szja-nincs-1320241/

Gyerek van, szja nincs

Szülők százezrei osztoztak az elmúlt esztendőkben több száz milliárd forinton – akár így is összegezhető a családi kedvezmények elmúlt néhány éve. Az állam 2011, vagyis a kormányváltás óta nyújt számottevő segítséget adókedvezmény formájában azoknak, akik legális keretek között vállalnak munkát, miközben gyermekeiket nevelik. A most érvényes szabályok szerint az egygyermekes családok havonta tízezer, a két kiskorút gondozók kétszer 15 ezer, vagyis havi harmincezer forint könnyítéshez jutnak, a három- vagy többgyermekes szülőket pedig gyermekenként havi 33 ezer forint illeti meg.

A havonta járó kisebb-nagyobb tételek utóbb komoly összeggé duzzadtak. A Magyar Időket a nemzetgazdasági tárca arról tájékoztatta, hogy az első években 180 milliárd forint körüli summát hagytak a magyar családoknál a gyermekkedvezmények. Az összeg 2014-ben ugrott meg, azóta ugyanis már nem csak a személyi jövedelemadójukat (szja) mérsékelhetik a kisgyermeket nevelők, hanem – adott esetben – az egészségügyi és a nyugdíjjárulékukból is levonhattak bizonyos összegeket.

A módszerrel azok élhettek, akiket a törvény szerint nagyobb kedvezmény illetne meg, mint amennyi személyi jövedelemadót be kell fizetniük. Három évvel ezelőtt, 2014-ben így 230 milliárd forint körül mozgott a szülőket megillető közteherkedvezmény, s az érték 2015-ben is hasonlóan alakult. Az adóintézkedéssel öt év alatt több mint ezermilliárd forintot hagyott a kormányzat a családoknál.

A szaktárcától megtudtuk mindezeken túl azt is, hogy a kedvezményes rendelkezések nyomán az érintett szülők meglehetősen nagy csoportjától egyetlen fillért sem vont el az állam az utóbbi időben személyi jövedelemadó címén. A minisztérium adatai szerint 2015-ben pontosan 293 ezer szülőt mentesítettek az adószabályok az szja megfizetése alól. S mivel gyermekkedvezményt nagyjából 1,1 millió személy érvényesített, a legálisan dolgozó szülők egynegyedének nem kellett a jövedelemadóval foglalkoznia.

Forrás: Havran Zoltán

Az érintetteknek már ebben a hónapban érdemes nyilatkozniuk a kedvezmény igénybevételéről

Az adókedvezmények igénybevételének gyakorlati tudnivalóiról beszélt szerdán újságírók előtt a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Tamásné Czinege Csilla rámutatott: a magánszemélyek számára az a legkedvezőbb, ha már januárban nyilatkoznak munkáltatójuknál az érvényesíteni kívánt kedvezményről. A tárca szakembere szerint a gyors adminisztráció legnagyobb előnye, hogy már ebben az évben az adófizetőnél marad az őt megillető összeg, a pénzt tehát nem utólag, az adóévet követően kapja csak meg. Ehhez az adóelőleg-nyilatkozat kitöltésére és leadására van szükség. A kérdés egyébként – mint kiderült – sokakat érint, évente több tízezren vannak ugyanis azok, akik nem januárban, hanem csak később nyilatkoznak az igénybe vehető adólehetőségekről. A helyettes államtitkár szerint a családi kedvezmény, az első házasok kedvezménye és az úgynevezett személyi kedvezmény esetében is érdemes januárban elvégezni a papírmunkát.

Tamásné Czinege Csilla szót ejtett bizonyos szabályváltozásokról is. Mint mondta, módosultak például a gyermekek után igénybe vehető családi kedvezmény szabályai. A legfontosabb újdonság, hogy a tavalyi 12 500 forint után 2017-ben már gyermekenként havi 15 000 forint adócsökkentés illeti meg a két gyereket nevelő szülőket. Módosultak eközben az első házasok kedvezményéről szóló rendelkezések is. – Új elem, hogy a kedvezmény 24 hónapig akkor is érvényesíthető, ha időközben a házaspár gyermeket vállal, s így családi kedvezményre is jogot szerez – húzta alá a helyettes államtitkár, megjegyezve: a lehetőség a 2014. december 31-e után megkötött házasságokra alkalmazható, így az érintettek 2015-re és 2016-ra is igénybe vehetik.

Hirdetés

Kiemelt

A nagynéni főztje

Világéletében séf akart lenni, és 23 évesen felért a csúcsra: Michelin-csillagos étterem konyhafőnöke lett. Fél évvel később jött a feketeleves.

Poszt-trauma

Újra lesújtott a genderterror

Ezúttal Amerikában.

Botka olyat kapott, hogy a fal adta a másikat

Kilövési engedély.

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!