2017. november 20., hétfő, Jolán napja
Életmód, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/gumiabroncsokkal-segitik-verszallitast-2203996/

Gumiabroncsokkal segítik a vérszállítást

Évente közel tízezer sürgősségi, valamint ugyanennyi körjárati szállítás biztosítását segíti a Bridgestone cég, amely gumiabroncsszetteket adományozott a Semmelweis Egyetem öt autóból álló vérszállító flottájának zavartalan üzemeltetéséhez. Az egyetem vérszállító egységének autói végzik a létfontosságú vérkészítmények és laboratóriumi vérminták folyamatos szállítását Budapesten, a központi vérellátó, valamint a legnagyobb kórházak és klinikák között, amely munka során a flotta járművei naponta 150-200, évente pedig akár 80 ezer kilométert is megtesznek.

A Semmelweis Egyetem vérszállító autói állandó mozgásban vannak, és folyamatosan az utakat róják. Az öt autó­ból álló budapesti vérszállító flotta két járműve az év minden napján 24 órás állandó szolgálatot teljesít, további három gépkocsi pedig folyamatosan készenlétben áll, illetve karbantartják az egység munkatársai.

A vérszállítás egy összetett logisztikai folyamat, amelynek során a kocsik körjárati és sürgősségi feladatokat látnak el. A körjáratok során a klinikák előre megtervezett vérigényeit elégítik ki úgy, hogy a járati időpontokra levett és előkészített vérmintákat összegyűjtik, majd az Országos Vérellátó Szolgálat központjába szállítják. Onnan visszafuvarban a korábban kijuttatott mintákból vérválasztás útján előállított vérkészítményeket, valamint a vizsgálatra küldött vérminták leleteit visszaszállítják a rendelő klinikákra. Sürgősségi vérszállítást klinikai szakdolgozói megrendelésre, körjáraton kívül eső időszakban vagy valós sürgősség esetén, de mindenképpen orvosszakmai döntés alapján végeznek a flotta ­autói – megkülönböztető jelzést használva – járművenként naponta, akár 30-35 alkalommal.

Az állandó szolgálat és a nagy futásteljesítmény komoly megterhelést jelent a flotta autói és az azokon lévő abroncsok számára. A sürgősségi szállítást végző gépjárművek ráadásul a villamossíneken is haladhatnak, ami fokozott igénybevételnek teszi ki a gumikat, amelyek ennek következtében mind­össze két szezon alatt elhasználódnak.

– Vállalatunk örömmel támogatja a Semmelweis Egyetem vérszállítóinak nélkülözhetetlen munkáját, akik a háttérből, nap mint nap segítik az orvosokat emberi életek ezreinek megmentésében – mondta Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: bíznak abban, hogy támogatásukkal, új abroncsaik révén egy kicsit ők is segíthetnek ebben a pótolhatatlan munkában.

Takács Zoltán, a Semmelweis Egyetem Szolgáltatási Igazgatóságának logisztikai osztályvezetője úgy fogalmazott, a vérellátás folyamatosságának biztosítása érdekében az autóknak kifogástalan műszaki állapotban kell lenniük, amiben fontos szerepet játszanak a gumiabroncsok is. – Éppen ezért, nagyon örülünk a Bridgestone felajánlásának, hiszen ez óriási segítséget jelent a mindennapi tevékenységünk során – hangsúlyozta Takács Zoltán.

Hirdetés

Kiemelt

Távozik a Sinn Féin éléről Gerry Adams

A világszerte ismert északír politikus 1983 óta áll a brit fennhatóság ellen küzdő radikális mozgalom élén. Rövid időn belül a republikánus mozgalom második vezető figurája távozik már.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Agymenés a’la Bokros

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!