2017. szeptember 21., csütörtök, Máté, Mirella napja
Életmód, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/gumiabroncsokkal-segitik-verszallitast-2203996/

Gumiabroncsokkal segítik a vérszállítást

Évente közel tízezer sürgősségi, valamint ugyanennyi körjárati szállítás biztosítását segíti a Bridgestone cég, amely gumiabroncsszetteket adományozott a Semmelweis Egyetem öt autóból álló vérszállító flottájának zavartalan üzemeltetéséhez. Az egyetem vérszállító egységének autói végzik a létfontosságú vérkészítmények és laboratóriumi vérminták folyamatos szállítását Budapesten, a központi vérellátó, valamint a legnagyobb kórházak és klinikák között, amely munka során a flotta járművei naponta 150-200, évente pedig akár 80 ezer kilométert is megtesznek.

A Semmelweis Egyetem vérszállító autói állandó mozgásban vannak, és folyamatosan az utakat róják. Az öt autó­ból álló budapesti vérszállító flotta két járműve az év minden napján 24 órás állandó szolgálatot teljesít, további három gépkocsi pedig folyamatosan készenlétben áll, illetve karbantartják az egység munkatársai.

A vérszállítás egy összetett logisztikai folyamat, amelynek során a kocsik körjárati és sürgősségi feladatokat látnak el. A körjáratok során a klinikák előre megtervezett vérigényeit elégítik ki úgy, hogy a járati időpontokra levett és előkészített vérmintákat összegyűjtik, majd az Országos Vérellátó Szolgálat központjába szállítják. Onnan visszafuvarban a korábban kijuttatott mintákból vérválasztás útján előállított vérkészítményeket, valamint a vizsgálatra küldött vérminták leleteit visszaszállítják a rendelő klinikákra. Sürgősségi vérszállítást klinikai szakdolgozói megrendelésre, körjáraton kívül eső időszakban vagy valós sürgősség esetén, de mindenképpen orvosszakmai döntés alapján végeznek a flotta ­autói – megkülönböztető jelzést használva – járművenként naponta, akár 30-35 alkalommal.

Az állandó szolgálat és a nagy futásteljesítmény komoly megterhelést jelent a flotta autói és az azokon lévő abroncsok számára. A sürgősségi szállítást végző gépjárművek ráadásul a villamossíneken is haladhatnak, ami fokozott igénybevételnek teszi ki a gumikat, amelyek ennek következtében mind­össze két szezon alatt elhasználódnak.

– Vállalatunk örömmel támogatja a Semmelweis Egyetem vérszállítóinak nélkülözhetetlen munkáját, akik a háttérből, nap mint nap segítik az orvosokat emberi életek ezreinek megmentésében – mondta Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: bíznak abban, hogy támogatásukkal, új abroncsaik révén egy kicsit ők is segíthetnek ebben a pótolhatatlan munkában.

Takács Zoltán, a Semmelweis Egyetem Szolgáltatási Igazgatóságának logisztikai osztályvezetője úgy fogalmazott, a vérellátás folyamatosságának biztosítása érdekében az autóknak kifogástalan műszaki állapotban kell lenniük, amiben fontos szerepet játszanak a gumiabroncsok is. – Éppen ezért, nagyon örülünk a Bridgestone felajánlásának, hiszen ez óriási segítséget jelent a mindennapi tevékenységünk során – hangsúlyozta Takács Zoltán.

Hirdetés

Kiemelt

Orbán Viktor: alapvető érdek a magyar nagyvállalatok számának növekedése

A Béres Gyógyszergyár kapacitásbővítő beruházásánál a kormányfő kiemelte: a szolnoki gyár kapacitásbővítésének köszönhetően 60 új munkahely jön létre.

Poszt-trauma

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Alinda Katinkába rúg

Alföldivel természetesen jóban van.

Gyurcsány gyónásra szólított fel!

Sose hittük volna, hogy ez megtörténhet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!