2017. augusztus 22., kedd, Menyhért, Mirjam napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/gepgyartas-huzta-az-ipart-2072263/

A gépgyártás húzta az ipart

Júniusban az ipari termelés 4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,5 százalékkal emelkedett – közölte pénteki részletes adatközlésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az év első hat hónapjában a termelés 5,6 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az első becslésben közölt júniusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.

A növekedés főként a gépgyártás két számjegyű bővülésének, az elektronikai ipar, valamint a fémipar erősödő teljesítményének köszönhető – elemezte az adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium. 2010 óta több mint 35 százalékkal, 2014 elejétől 18,5 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye hazánkban, ezzel a régiós országok között a korábbi harmadik helyről az elsőre léptünk elő. Az év hatodik hónapjában a feldolgozóipar 3,9 százalékos növekedést ért el. A feldolgozóipar tizenhárom alágából három kivételével mindenhol bővülést mutattak a termelési adatok.

Két számjegyű bővülés jellemzi a gépipart és a gyógyszeripart, de az elektronikai ipar is jelentős bővüléssel zárta a jú­niust, a gumiipar 5,7 százalékos növekedést jegyzett. – Az év hátralevő részében a beérkező adatok, valamint a hazai és nemzetközi bizalmi indikátorok alapján az ipari termelés további bővülésére számítunk, mindezt pedig a beruházások növekedése is segítheti – közölte a tárca.

Kiemelt

Migráns támadások Németországban és Horvátországban

Marokkói migránsok támadtak rá emberekre a hétvégén a németországi Essenben és Zágrábban is. Az esseni gyanúsítottak jelenleg menekültügyi eljárás alatt állnak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!