2017. szeptember 19., kedd, Vilhelmina napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/generacios-ugras-az-5g-koalicioval-1844755/

Generációs ugrás az 5G-koalícióval

Kitörési pont a digitális világ hazánk számára, amely ezért az új technológia élére áll

Miután Magyarország a világ élvonalába ért – Szingapúrt és Hongkongot követve – a 4G-s mobilhálózat lefedettsége terén, érdemes a vitorlában tartani a szelet, és a távközlési technológia következő generációjának, az 5G-nek is az élére állni – mindenekelőtt ebben értenek egyet a tegnap életre hívott 5G-koalíció szereplői.
– A 46 tag között szakmai szervezetek és egyetemek mellett a világ vezető, hazánkban is jelen lévő mobiltechnológiai nagyvállalatai, valamint magyarországi vállalkozások találhatók, az összefogás kezdeményezésében pedig a magyar kormány vállalt aktív szerepet – mondta az aláírási ceremóniát megelőzően Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos. A koalíció stratégiai és szakmai platformként működik majd a kormányzat, a kutatói szféra, az infokommunikációs szektor, az autóipar és az Irinyi-tervben érintett ágazatok képviselői között az 5G-innovációk és -fejlesztések összehangolásával.

Az 5G fogalmát különböző kísérleti fejlesztések kapcsán lehet hallani egy ideje, de nem árt tisztázni a technológia mibenlétét. Már csak azért sem, mert a már kivitelezés alatt álló, önvezető ­autók tesztelésére tervezett zalaegerszegi tesztpálya a várakozások szerint a világ legnagyobb fejlesztőit vonzza Magyarországra. A tesztelés során összegyűjtött adatok segítségével pedig az 5G pár éven belül várható nemzetközi szabványosításába is beleszólhatnak majd a magyar hatóságok.

– A 4G-nél ezerszer nagyobb adatátvitelt és százszor több eszközcsatlakoztatási pontot biztosít az ötödik generációs mobiltechnológia – ismertette az 5G lényegét Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, hogy az új rendszer már túllép a ma jellemző mobilhasználaton, így a hálózatba kötött készülékek millióinak, a dolgok internetének (IoT) ad majd megfelelő hátteret. Mindennek a legnagyobb szerepe az okosközlekedésben és az ipar hatékonyságának a növelésében lesz. A kamara elnöke kiemelte: hazánk számára az egyik kitörési pont a digitális világ, annak minden leágazását ideértve.
Az 5G-nek további előnyei is vannak a korábbi generációs megoldásokhoz képest, az egyik ilyen a látencia jelentős csökkenése, vagyis a gépek közötti kommunikáció során a reakcióidő 1 milliszekundum alatt tartása. A szoftverek által meghozott döntés gyorsasága elsősorban az önvezető autók, illetve a forgalomirányítás terén kiemelkedően fontos.

– Az önvezető autó megalkotása tulajdonképpen a kisebb feladat, számos gyártónál már létezik, de nem merik kiengedni az utcákra, mert a balesetveszély leginkább a kommunikációs rendszerek elégtelenségéből, lassúságából fakad – jellemezte az 5G iránti igény jelentőségét Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Az okosrendszerek kiépítéséhez elengedhetetlen szenzorok millióinak az alkalmazása is, ez viszont majdnem ugyanennyi akkumulátorról való gondoskodást is jelent. Az 5G segítségével az érzékelők energiafogyasztása jelentősen csökken, ezért egy-egy akkumulátort elég lesz tízévente cserélni a berendezésekben.

Hirdetés

Kiemelt

Ezen a héten indul a konvektorpályázat

Az 1,5 milliárd forintos keretet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lakásszám-arányosan osztotta fel, a tárca becslése szerint az összeg 12 500 gázkonvektor cseréjét teszi lehetővé.

Poszt-trauma

Sokan példát vehetnének az új magyar sportcsillagról

Új hős született.

Gyurcsány kíséretével a börtönbe

„Ártatlan ember” vonult be.

Van baj… és nincs baj

Egy nem kormány közeli médiummal.

Horn Gábort láthatóan nem zavarják a számok

A liberális politikus fogalomzavarban is szenved.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!