2017. november 24., péntek, Emma napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/gatolta-fejlodest-az-embargo-2210377/

Gátolta a fejlődést az embargó

Hamar új piacot találtak a bennragadt árunak a termelők, a beruházásokra már nem maradt erő
Visszavetette a magyar agrár-élelmiszeripar fejlődését az orosz importtilalom bevezetése és fenntartása. A gazdasági nehézségek mára megszűntek, a fejlesztések helyett azonban az új piacok felkutatása emésztette fel a termelők és a feldolgozók erejét.

Bár közvetlen gazdasági kárt már nem okoz az orosz importtilalom a magyar agrár-élelmiszeriparnak, az ágazat fejlődési ütemét alaposan visszavetette az embargó. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában jelezte: a 2014-ben bevezetett orosz tilalom hatása az elmúlt évek során fokozatosan gyengült, és mára szinte semmilyen hatással nincs az agrárkivitelre.

Az embargó okozta első sokkot követően a kormány és az érintett ágazatok szereplői is azon kezdtek el dolgozni, hogy új pia­cot találjanak a bennragadt árunak. Az erőfeszítések hamar eredményre vezettek: az embargós termékek körében az export már 2015-ben 12,7 millió euróval nőtt 2013-hoz képest, míg 2016-ban további hét százalékkal gyarapodott.

Eközben az agrárbehozatal csupán öt százalékkal, 80 ezer euróval nőtt. – Reményeink szerint a pozitív trend folytatódik, a nemzetközi termékpiacokon jelenleg tapasztalható kereslet minden fontos hazai ágazat számára jó hír. Egy esetlegesen enyhülő vagy a jövőben megszűnő orosz behozatali korlátozás pedig további lehetőségeket jelenthet a termelőknek – emelte ki a miniszter.

Az elmúlt időszakban tehát sikerült az orosz piacról kiszoruló magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeknek helyet találni a világban. Ez a munka azonban jelentős energiákat emésztett fel.

Az európai szintű válsághelyzetek kezelése gyakorlatilag teljes mértékben elvette a fejlődés lehetőségét, mivel a szereplők kénytelenek voltak az erőforrásaikat kármentésre, a keletkezett veszteségek kezelésére, racionalizációra és új piacok felkutatására fordítani. – Az importtilalommal érintett ágazatok teljesen más fejlődési pályát futhattak volna be az elmúlt három év alatt, ha nincs az embargó – mutatott rá Fazekas Sándor.

A tárcavezető szerint nehezen becsülhető, de nyilvánvaló, hogy ha ezeket az erőforrásokat legalább részben fejlesztésre lehetett volna fordítani, akkor ma stabilabb, versenyképesebb és perspektivikusabb lehetne az érintett ágazatok helyzete.

Fotó: Kurucz Árpád

Az élő állatok felvásárlási ára meredek emelkedésnek indult

A legnagyobb gazdasági kárt egyébként sem közvetlenül az importtilalom miatt kellett elszenvedniük a hazai vállalkozóknak. A magyar kivitel ugyanis szinte eltörpül az Európai Unió legnagyobb tagállamaiból útnak induló export mértéke mellett. A legsúlyosabb problémát az embargó miatt az unió belső piacán feltorlódott áru okozta, a túlkínálat ugyanis alaposan leverte az árakat, a tej- és a sertéspiacon hosszú ideig elhúzódó válságot generálva.

Mára azonban rendeződött a helyzet, a nagyobb nyugat-európai tagállamok egyre növekvő mennyiségben szállítanak húst, valamint húskészítményeket és tejet Kínába. Ennek köszönhetően az élőállatok felvásárlási ára is meredek emelkedésnek indult, ahogyan a nyers tejet is jóval drágábban veszik át a feldolgozók. A zöldség-gyümölcs ágazatban is kiépültek az új piacok, a lengyelek ma nagy mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt szállítanak Kanadába és az Amerikai Egyesült Államokba, emellett Anglia és a Közel-Kelet irányába is bővült az exportjuk.

Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős biztosa korábban arról beszélt: a német veszteségek is azt mutatják, hogy az embargó nem érte el a célját és nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nemcsak Bajorországnak, de egész Németországnak komoly veszteségeket kellett elszenvednie.

A területért felelős bajor államtitkárral folytatott megbeszélésen ugyanis kiderült, hogy a német gazdák egymilliárd eurónál is többet veszítettek az orosz importtilalom bevezetése miatt, ebből a bajor gazdák kára 200 millió eurót tesz ki. Az embargó bevezetéséig ugyanis Bajorország 9. legfontosabb kereskedelmi partnere Oroszország volt, amely ma már csak a 14. helyen áll.

Hirdetés

Kiemelt

Európa Liga: Szalai piros lappal „tért vissza”, a Hoffenheim kiesett

A közel három hónapos kényszerpihenő után visszatért magyar válogatott labdarúgó csapata, a Hoffenheim 3-1-re kikapott a Braga vendégeként.

Poszt-trauma

Feledy Péter a közmédiát ekézte

„Pitibb”, de a mindennapi életet befolyásoló dolgok hiányoznak

Vona legújabb fordulata

Mikor füllent a Jobbik elnöke?

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!