2018. január 17., szerda, Antal, Antónia napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/furcsa-de-fontos-szo-non-proliferacio-2432188/

Furcsa, de fontos szó: a non-proliferáció

Az atomenergia békés célú felhasználását, a nukleáris fegyverkezés visszaszorítását hívjuk röviden non-proliferációnak. Ismerve a nukleáris fegyverek rendkívüli pusztító erejét, fontos, hogy azok az államok, amelyeknek van technológiájuk, nyersanyaguk és szakemberük, felelősségük tudatában tegyenek a tömegpusztító fegyverek elterjedése ellen – áll a magyar kormány Információs Hivatalának honlapján.

Magyarország nemzetközi egyezményekben vállalta, hogy az atomenergiát kizárólag békés célokra, biztonságosan és védetten alkalmazza – jelenti ki az Országos Atomenergia Hivatal. A nukleáris és radiológiai fegyverek elterjedésének megakadályozása érdekében szigorú engedélyezési eljárások, ellenőrzés és nyilvántartás mellett alkalmazzák a nukleáris és más radioaktív anyagokat.

A biztonságos működést a sokrétű szabályozás és a többlépcsős, komplex, egymást helyettesítő, kiegészítő rendszerek és működési mechanizmusok biztosítják annak érdekében, hogy a lakosságra nézve ne legyen káros hatása az atomenergia alkalmazásának. A védettséget a nukleáris létesítmény, radioaktívhulladék-tároló, a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmét szolgáló biztonsági megoldások, technoló­giák és szabályozások garantálják.

Hazánk már több mint 25 éve támogatást nyújt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) biztosítéki rendszerének megerősítésére oly módon, hogy elősegíti az ellenőrök képzését, valamint hozzájárul a NAÜ biztosítéki rendszeréhez szükséges műszaki háttér fejlesztéséhez. Magyarország részt vesz a nemzetközi ellenőrzési rendszer korszerűsítését, illetve fejlődését elősegítő méréstechnikai eszközök fejlesztésében, tesztelésében és az új non-proliferációs kihívásokra választ adó ellenőrzési módszerek kidolgozásában.

Kiemelt

Sztárok a Nappaliban

A január eleji, idén harmadszorra megrendezett program során több mint száz pécsi együttes lepi el a belvárosi kocsmákat és szórakozóhelyeket.

Poszt-trauma

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

A király meztelen!

A szakáll nem elég.

Az áruházlánc ismét felháborító dolgot tett

Ezekkel a keresztekkel csak a baj van.

Pink

A férfimezőny jelentős része babának öltözött.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!