2018. január 21., vasárnap, Ágnes napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/fovarosi-cegek-elonyben-2634529/

Fővárosi cégek előnyben

Nem sok munkát kaptak a nógrádi építőipari vállalkozások
Felerészben budapesti és Pest megyei székhelyű vállalkozásokhoz köthető a tavalyi építőipari termelés, Nógrád, Békés és Heves megye cégeinek viszont nem sok megrendelésük volt. Az idén minden bizonnyal folytatódik az ágazat jelentős fellendülése.

A fővárosi építőipari vállalkozások 419 milliárd forintnyi termelési értéke országos viszonylatban 36 százalékot tett ki, a teljes magyarországi építőipari termelés csaknem fele budapesti vagy Pest megyei vállalkozásokhoz kötődött 2017 első három negyedévében – derül ki a KSH Fókuszban a megyék című kiadványából. A legalább öt főt foglalkoztató építőipari vállalkozások székhely szerinti adatai alapján az országosan előállított 1158 milliárd forint termelési érték 26 százalékkal több volt ebben az időszakban, mint 2016 első három negyedévében. Az elemzés szerint a legnagyobb mértékben Bács-Kiskun megye cégeinek termelése nőtt, több mint kétszeresével haladta meg az egy évvel korábbit.

Az egy főre jutó építőipari termelés Budapesten az országos átlag kétszerese, 239 ezer forint volt 2017 első három negyedévében, ami a legrosszabb helyzetű Nógrád megyéhez képest nyolc és félszeres mennyiség. A főváros mellett csak két megyében, Bács-Kiskunban és Csongrádban haladja meg az országos átlagot, az egy főre jutó 118 ezer forintot a termelés. Vas, Pest, Komárom-Esztergom, Zala és Győr-Moson-Sopron megye az átlagtól kevéssel elmaradó értéket mutatott. Nógrád mellett Békés és Heves megye vállalkozásai végezték a legkevesebb építési tevékenységet a múlt év január–szeptemberi időszakában.

A teljes hazai ágazati termelés csaknem fele budapesti

Fotó: Havran Zoltán

A teljes hazai ágazati termelés csaknem fele budapesti

A társaságok új szerződéseinek értéke több mint 1800 milliárd forintot tett ki, ami kétharmadával haladta meg az előző év azonos időszakáét. Budapesten, Zala és Hajdú-Bihar megyében az átlagot meghaladóan nőtt az új megállapodások mértéke, Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom-Esztergom megyében viszont nem érte el az egy évvel korábbi mértéket. A vállalkozások múlt szeptember végi szerződésállománya több mint kétszerese volt az egy évvel ezt megelőzőnek. A zalai cégek rendelésállománya csaknem nyolcszorosára emelkedett, Nógrádban viszont 30 százalékkal kevesebb volt az elvégzendő munka 2016 szeptemberéhez képest.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége elnöke nemrég arról beszélt, hogy az összes építési tevékenység 43 százaléka a közép-magyarországi régióban valósult meg, de a vidéki térségek is elkezdtek felzárkózni az utóbbi két-három hónapban. Az elnök szerint a korábban becsült 25-27 százalék helyett 2017-ben feltehetően 30 százalékkal magasabb lesz az építőipar teljesítménye az előző évinél.

Az ágazat teljesítménye 2018-ban szerinte tovább javulhat, a múlt évi mintegy 2400 milliárd forintos termelés 2800 milliárdra emelkedhet. A statisztikai hivatal legutóbbi jelentése szerint a múlt év január–októberi időszakban 28 százalékos fellendülést mutatott az építőipar az egy évvel korábbihoz képest.

Kiemelt

A magyar kultúra napjaBalázs Péter kapta az idei Bessenyei-díjat

Az elismerést B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye és Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester adták át a Kossuth-díjas színész-rendezőnek.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!