2017. szeptember 22., péntek, Móric napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/festekes-loszereket-vasarol-nav-2087683/

Festékes lőszereket vásárol a NAV

Ezer darab speciális munícióval egészíthetik ki a legutóbbi hatszázezres szállítmányt
Kiképzéshez szánt töltények beszerzésére tett közzé felhívást a napokban az adóhivatal. A szervezet olyan, festékkel töltött lőszereket vásárolna, amelyeket például városi vagy sivatagi harcokban részt vevő katonák felkészítésekor is használnak. A mostani beszerzés minden bizonnyal azt a hatszázezer lőszerből álló tételt egészíti ki, amelyre a múlt hónapban írt ki pályázatot a hatóság.

Újabb lőszerbeszerzési eljárást indított a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV): a szervezet ezúttal ezer darab festéklőszert szeretne megvásárolni. A mennyiség nem tűnik különösebben nagynak, a szóban forgó lőszerek ugyanakkor különlegesnek nevezhetők. A töltények ugyanis – különféle szakcikkek tanúsága szerint – olyan lőszerek, amelyek amellett, hogy a testnek csapódva kellemetlen, csípéshez hasonló érzést keltenek, festékfoltot is hagynak, így nyomon követhető, ki kit talált el. Az efféle muníciót a világ számos pontján használják, és bizonyos helyeken olyan katonai egységek felkészítésekor is bevetik, amelyek utóbb ellenséges területeken vesznek részt harcokban.

Az adóhivatal felhívása szerint az érdeklődő vállalkozások akkor nyerhetik el a megbízást, ha megfelelnek a védelmi és biztonsági beszerzésekről szóló hazai jogszabály megannyi pontjának. Fontos a megfelelő tanúsítvány, engedély megléte, valamint a feltételek között szerepel az is, hogy a jelentkező az előző három évben már szállított ilyen lőszert valamely más megrendelőnek. Az ajánlatok közül a NAV azt választja majd ki, amelyik a legalacsonyabb összegről szól. A beszerzésre az adóhivatal a NATO előírásai­nál szigorúbb követelményeket határozott meg.

Fotó: Reuters

Utóbbi kitétel abban a legutóbbi kiírásban is szerepelt, amelyet a NAV egy hónapja tett közzé több mint hatszázezer lőszer megvásárlására. Akkor pisztolytöltények és a gépkarabélyokba való muníció mellett sörétes lövedéket és vaktöltényeket is tartalmazott a lista. Ez a mennyiség – információnk szerint – a hatóság fegyvereseit egy évre láthatja el lőszerrel. Fontos tudni, hogy a NAV-nál lőfegyvert a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók viselhetnek. A hatszázezer töltényt minden bizonnyal ők használják majd el éles bevetéseiken, esetleg a gyakorlatozások és az oktatások alkalmával.

Az adóhatóság feladatait ismerve nem nevezhető különösebben meglepőnek, hogy a szervezet időről időre vásárol lőszert, adott esetben fegyvert vagy fegyveralkatrészeket. A NAV több olyan bűncselekményfajta feltárását is feladatául kapta, amelyeknél könnyen megeshet, hogy agresszív, mindenre elszánt – és ennek megfelelően felszerelt – személyek vagy csoportok ellen kell fellépnie. Került már a hatóság látókörébe például olyan cigarettacsempész-banda, amely, ha kellett, fegyverrel is megpróbálta megvédeni illegális üzletét, de találtak már a NAV-osok lőfegyvert illegális szeszfőzdét üzemeltető személyeknél, ahogyan drogcsempészekkel is akadt dolguk a hivatal munkatársainak.

A példák között megemlíthető egy idén nyári eset is, amikor egy szövevényes céghálózatot számolt fel az adóhivatal. A lefülelt személyek nagyjából kétszáz dolgozó bére után nem fizetettek járulékokat. Az alvállalkozók között korábbi bűnözők is voltak, többen is tartottak otthonukban fegyvert, riasztópisztolyt. Két veszélyesnek ítélt személyt a NAV kommandósai állítottak elő.

Hirdetés

Kiemelt

Semjén Zsolt: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy minden korábbinál brutálisabb kormányellenes gyalázkodásra kell felkészülni.

Poszt-trauma

Sátrazó migránsok miatt zárták be a híres egyetemet

8000 diák nem tanulhat.

Gyűlnek a fellegek a Soros-terv felett

A cenzúra agyréme fojtogatja a Wikipédiát (is).

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!