2017. szeptember 25., hétfő, Eufrozina, Kende napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/felmilliard-forintnyi-erteket-szedtek-fel-az-erdoben-mezon-2205313/

Félmilliárd forintnyi értéket szedtek fel az erdőben, a mezőn

Enyhébb szabályokkal teljesíthetik adóügyi kötelezettségeiket a gyűjtögetők
A múlt esztendőben majdnem húszmillió forinttal járultak hozzá a csiga- és gombagyűjtő magánszemélyek az állam kiadásaihoz. Az előírások nem változtak, az erdőn-mezőn gyűjtögetők így továbbra is kedvezményes szabályok és csekély adminisztráció mellett tehetnek eleget adóügyi kötelezettségeinek. A rendelkezések tavaly félmilliárdot, az idei év első pár hónapjában pedig újabb tízmilliókat hoztak az érintetteknek.

Tavaly léptek életbe a különféle vadon fellelhető növények és csigák adózását megszabó új adóügyi rendelkezések. – A passzusok nyomán a korábbinál alacsonyabb adóval és jóval könnyebb adminisztrációval számolhatnak azok a magánszemélyek, akik az összegyűjtött növények vagy csigák eladásából szeretnének pénzhez jutni – nyilatkozta kérdésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője. Kis Péter András mindenekelőtt arra mutatott rá, hogy a kedvező szabályok azoknak a teendőjét könnyítik meg, akik nem őstermelők és nem is egyéni vállalkozók, vagyis akik egyszerű magánemberként járják a vadont.

Fotó: MTI/Kovács Attila


A rendelkezések alkalmazásának másik lényeges feltétele, hogy az érintettek csak hivatásos felvásárlónak adhatják el az összegyűjtött csigát vagy gombát, esetleg medvehagymát, bodzavirágot, netán csipkebogyót, levendulát, más hasonló, nem védett növényt. – Ilyenkor – az új adószabályok szerint – a portéka ellenértékének 25 százaléka számít adóügyi értelemben vett jövedelemnek, vagyis e részre számítandó fel a 15 százalékos személyi jövedelemadó – magyarázta Kis Péter András, hozzátéve: a közterhet a felvásárló számolja ki, majd levonja a gyűjtő járandóságából, és be is vallja az adóhivatalnak.

– A gyűjtögető magánszemélynek tehát sem adófizetési, sem bevallási kötelezettsége nincs – nyomatékosította a szóvivő. Majd közölte azt is: 2016-ban valamivel több mint 18 millió forintnyi adókötelezettségről adtak számot a felvásárlók. Ez – a számítási módszert követve – azt jelenti, hogy a gyűjtögetők 490 millió forint bevételre tettek szert.

Kis Péter András szót ejtett az idei esztendő részadatairól is, amelyek – mivel a gyűjtögetési szezon bizonyos része a nyári–őszi időszakra esik – kisebbek. Eszerint idén január eleje és május vége között 85 milliós bevételre tehettek szert a keresetüket gyűjtögetéssel kiegészítő magánszemélyek, amelynek nyomán hárommillió forint adóbevétel érkezett a közkasszába. – Jó tudni, hogy a rendelkezések az utóbbi időben nem változtak, vagyis a kedvezményes szabályokkal idén is élhet minden érintett – jegyezte meg az adóhivatal szóvivője.

Fotó: MTI/EPA


A fontosabb tudnivalók közül Kis Péter András még egy részletet emelt ki. Mégpedig azt, hogy a felvásárló a csiga, a gomba, a medvehagyma vagy más növény átvételekor két példányban úgynevezett vételi jegyet állít ki, a dokumentumon szerepelnie kell a gyűjtögető személy nevének, adóazonosító jelének, ennek hiányában a természetes azonosítóinak és a lakcímének. Az egyik példány az árut leadó magánszemélynek jár, az irat kellőképpen alkalmas a jövedelem eredetének igazolására. Lényeges emellett az is, hogy ha az árut nem felvásárlónak adja el valaki, úgy a summa továbbra is a magánszemély önálló tevékenységből származó bevételének minősül, és bevallásadási kötelezettség alá tartozik.

 

Hirdetés

Kiemelt

Hosszabb a szezon a Balatonnál

A hazai kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek 15,3 százalékát, vendégéjszakáinak 20 százalékát regisztrálták az év első hét hónapjában a Balatonon.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!