2017. augusztus 19., szombat, Huba napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/fellendulest-varnak-japan-oriasok-2076823/

Fellendülést várnak a japán óriások

MTI
Négy japán vállalatból három a gazdasági teljesítmény javulására számít az év hátralévő részében a Kyodo hírügynökség által végzett felmérés szerint.

A felmérésbe bevont 108 nagyvállalat – közöttük például a Toyota Motor Corp. és a Sony Corp. – közül 76, azaz a megkérdezettek hetven százaléka azon a véleményen volt, hogy az év végéig a gazdasági teljesítmény számottevő vagy mérsékelt növekedésére lehet számítani. Huszonhat vállalat stagnálásra, három pedig csökkenésre számít.

Tőkeberuházásait 59 vállalat tervezi növelni a jövő márciusig tartó folyó pénzügyi évben, 31 az előző évivel megegyező összeget szán beruházásokra fordítani, nyolc pedig beruházásainak visszafogására készül.

A munkaerő-kínálattal kapcsolatban 54 vállalat fejezte ki megelégedettségét, és 49 panaszkodott hiányról. Munkaerő-felvételi problémákról elsősorban az autóipari cégek számoltak be, legkevésbé pedig a pénzügyi szolgáltatók panaszkodtak.

A bizakodó hangulatot a japán gazdaság 2012 óta tartó mérsékelt ütemű növekedése alapozza meg. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) számítása szerint a japán bruttó hazai termék (GDP) nominálisan 546,24 ezer milliárd jenre (5 ezer milliárd dollár) emelkedik az idén az öt évvel ezelőtti 494,96 ezer milliárd jenről. Idei GDP-növekedési előrejelzését 1,3 százalékra javította fel az IMF az előző, áprilisban tett 1,2 százalékos prognózisáról.

Kiemelt

Kiütés Debrecenben

Először nyert a Debrecen a labdarúgó NB I-ben: két döntetlen és három vereség után pénteken a 6. fordulóban 4-1-re legyőzte a Vasast.

Poszt-trauma

Barcelonában imádták a migránsokat

„Fogadjuk be őket most!”

Méghogy nincs összefüggés a migráció és a terrorizmus között?

Mi ez, ha nem egy újabb bizonyíték?

Gyurcsány pokolian megsértődött

Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni?

Vágó: Császy és Tátrai is becsületes, derék ember

Nem baj, hogy a Kúria teljesen másképp döntött.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!