2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/europai-unios-esely-kicsiknek-2540662/

Európai uniós esély a kicsiknek

Brüsszel jobban bevonná a kis- és középvállalkozásokat a közbeszerzésekbe
Tallinnban, Észtországban rendezték idén a kis- és középvállalkozások éves találkozóját. Az Európai Bizottság szervezésében létrejövő SME Assembly rendezvényen háromnapos konferencia keretében gyűltek össze az unió minden országából ér­kező vállalkozók, közgazdászok és politikai döntéshozók, hogy megvitassák a kkv-szektor helyzetét, a fejlődés út­jait, illetve azt, hogyan tudnak ezek a cégek nagyobb mértékben részt venni a gazdasági és politikai döntéshozatalban.

– Ez az esemény azért fontos a kkv-k számára, mert itt közvetlenül befolyásolhatják a rájuk vonatkozó szabályozásokat. Itt mindenkinek számít a szava, mindenki hozzájárulhat a végeredményhez – mondta az Euró­pai Bizottság képviseletében André Meyer.

A találkozó egyik fő témája az volt, miként vehetnének részt a közbeszerzésekben nagyobb mértékben a kkv-k. Elhangzott többek között, hogy – a pénzügyi szektoron kívül – az európai cégek 99,8 százaléka kkv, ám a közbeszerzéseknek mindössze 45 százalékában vesznek részt ezek a cégek. Ezt az arányt Brüsszel jelentősen növelné.

Fotó: A szerző felvétele

A tallinni rozsdazónában rendezték a konferenciát

– Ez egy óriási piac, amely éves szinten több mint 2 trillió euró körül mozog – mondta el felszólalásában Elzbieta Bienkowska, az Európai Bizottság belső piacért, iparért és vállalkozásokért felelős megbízottja. – Nagyon fontos lenne, hogy a kkv-k is részesei legyenek ennek a piacnak – tette hozzá a biztos. Ennek érdekében a bizottság tavaly októberben bejelentett egy kezdeményezést, amellyel a közbeszerzési eljárásokat hatékonyabbá, gördülékenyebbé és átláthatóbbá tennék.

– Európában jelenleg a hatékonyság a legfontosabb. A források elköltésében is a hatékonyságnak kell első helyen szerepelnie, nem pedig a legalacsonyabb ár filozófiájának érvényesülnie – fogalmazott Elzbieta Bien­kowska. – Az u­niós direktíva olyan aspektusokat enged figyelembe venni, mint pél­dául az innováció, a környezet védelme, az energiahatékonyság vagy egy adott projekt társadalmi hatásai, és ezek azok a területek, amelyeken a kkv-k jellem­zően erősebbek, hiszen általában sokkal emberközelibbek, mint egy multinacionális vállalat – fejtette ki.

Az évente megrendezett esemény arra is jó alkalom, hogy elismerjék azokat a kezdeményezéseket, amelyek sikeresen viszik előre a kkv-k ügyét az Európai Unióban. Idén az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért díjat (EEPA, Euro­pean Enterprise Promotion Awards) egy holland projekt, az Innofest kapta. Az Innofest lehetőséget biztosít a vállalkozásoknak arra, hogy innová­cióikat valós körülmények között tesztelhessék a piacra lépés előtt.

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!