2018. január 21., vasárnap, Ágnes napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/etikus-arkepzes-az-epitoiparban-2501113/

Etikus árképzés az építőiparban

Gyarapodott az ágazatban foglalkoztatottak száma, de a többségük be sincs tanítva
– Kedvező évek elé néz az építőipar, de a gyors felzárkózás érdekében segítséget kellett kérnünk a kormányzattól – mondta a Magyar Időknek Koji László, az ágazati szakszövetség elnöke. A kormányzattal kötött megállapodás értelmében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége árképzési metodikát ajánl a vállalatok figyelmébe, és felhívja a figyelmet az etikus magatartástól eltérő árképzésre.

Kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a nemzetgazdasági tárcával pénteken kötött megállapodást Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke, aki szerint az ágazat termelése idén látványosan, mintegy 25 százalékkal felül fogja múlni a múlt évét.

– A rossz tavalyi év után a helyzet ráadásul középtávon is kedvező, mert úgy tűnik, a következő három-négy évre kellő mennyiségű munkája lesz az építőipar szereplőinek. Mégis segítséget kellett kérnünk a kormányzattól, mert saját erőből nehezen megy olyan gyorsan a felzárkózás, mint ahogy azt a megrendelőink, köztük a legnagyobb szereplő, az állam igényelné – foglalta össze Koji László az együttműködés szükségességét lapunk érdeklődésére.

A felzárkózás fontos elemeként decemberben pályázati lehetőséget írnak ki építőipari vállalkozásoknak, amelynek két része lesz: az egyik kifejezetten a kis- és középvállalkozások eszközbeszerzéseit, a másik a nagyvállalatok élőmunkát kiváltó beruházásait támogatja. Első körben húszmilliárd forintos kerettel, de Varga Mihály miniszter szavai szerint ha a keret kimerülne, lehetőséget szeretnének biztosítani a támogatási program folytatására. A pályázat tervező- és kivitelezőcégek számára egy­aránt nyitva lesz, az elnök pedig azt hangsúlyozta, hogy rajtuk, az építőipar szereplőin is sok múlik, hogy a mostani kedvező helyzetben hogyan lépnek tovább.

Koji László szerint a duális képzés átalakítására, üzemközi képzőhelyek létrehozására irányuló kezdeményezésük kedvező fogadtatásra talált. – Az építőipar különösen nehéz helyzetben van munkaerő szempontjából. Noha az utóbbi időszakban nagyjából 35 ezer fővel nőtt a foglalkoztatotti létszám, az újonnan felvettek többsége be sincs tanítva. Őket tehát egyszerre kellene hatékonyan foglalkoztatni és megfelelően képezni – magyarázta a szakember. Hozzátette, hogy a szak- és a felnőttképzésben szükséges változtatásokat jövőre közösen dolgozzák majd ki. Az egyeztetések más témakörökben is folyamatosak lesznek az építőipari ágazati konzultációban a kormányzat és a szakszövetség között, ennek érdekében a nemzetgazdasági miniszter és az ÉVOSZ elnöke is három-három fős intézőbizottságot állított föl.

Fotó: Bach Máté

A múlt pénteki szakmai csúcstalálkozón a duális oktatás átalakításában is egyetértettek a felek

A a Magyar Idők által megismert megállapodás egyik fő célja az, hogy az építőipari beruházások magas műszaki színvonalon és versenyképes áron valósuljanak meg.

– Az építőipari beruházások kivitelezési költségeinek meghatározásával kapcsolatban a hazai vállalatok a piaci viszonyok változásának, valamint az ágazat konjunktúraváltozásának megfelelő árajánlatokkal álljanak a megrendelők rendelkezésére annak érdekében, hogy a megrendelőknek a magyar építőipari ágazatba, a hazai befektetési környezetbe vetett bizalma megmaradjon – szögezi le a dokumentum.

A megállapodás szerint az NGM többek közt vállalta, hogy javaslatot tesz a Modern városok programban megvalósuló építési beruházások országosan összehangolt ütemezésének középtávú kialakítására. Támogatja emellett a vállalatok foglalkoztatási-képzési elképzeléseit a munkaerőhiány csökkentése érdekében, és megvizsgálja a hatósági helyszíni ellenőrzések kiszélesítésének lehetőségét az ágazatban működő vállalkozásoknál. Az ÉVOSZ elősegíti, hogy a vállalkozások korszerű, elsősorban a hazai piacról­ származó eszközöket és anyagokat használjanak. A szövetség árprognózist készít, az ajánlati árak képzéséhez pedig költségszámításos és árképzési metodikákat ajánl a vállalkozások figyelmébe.

A szakszövetség felhívja a figyelmet az etikus magatartástól eltérő árképzésre is, a lehetséges eszközökkel pedig eljár az etikus magatartás betartása érdekében.

Kiemelt

Hejce örökké a gyász szimbóluma

Tizenkét éve közös veszteség ért bennünket. Nemcsak egy szomszédos ország katonáit, hanem barátainkat veszítettük el – fogalmazott Simicskó István.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!