2017. november 24., péntek, Emma napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/eszakkeleten-megnott-kereslet-dolgozokra-2211430/

Északkeleten is megnőtt a kereslet a dolgozókra

Továbbra is létszámbővítést terveznek a vállalkozások, elenyésző azon cégek aránya, amelyek elbocsátanának – közölte a Manpower Group negyedik negyedévre vonatkozó előrejelzésében. A közlemény idézi Vég Ottót, a Manpower ügyvezetőjét, aki kiemelte, a nyugat- és északkeleti régiókban jelentett erős felvételi szándékot a meglévők mellett az újonnan nyílt gyárak, például autóalkatrészek, elektronika vagy építőanyagokat gyártó cégek határozzák meg.

Az automatizálás kulcsfontosságú a gyártószervezetek számára, amelyek még mindig nehézségekkel küzdenek a megfelelő informatikai és mérnöki tehetségek megtalálásában. A növekvő bérek – amire az év hátralévő részében továbbra is számítanak a munkaadók – a munkára jelentkezők számának emelkedéséhez vezethetnek, bár teljes megoldást nem jelentenek.

Fotó: Bach Máté

A vendéglátásban alacsonyabb a felvételi kedv

A versenyszféra szereplőinek felvételi szándéka folyamatosan növekszik. A gyártás és az építőipar továbbra is Magyarország vezető szektorai, bár a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén jelentős kereslet mutatkozik. Ez utalhat a speciális nyelveket beszélő munkavállalók hiányára főleg a szolgáltató központokban, ami az IT és a mérnöki jelöltek felkutatása mellett az egyik legnagyobb kihívás a hazai munkaerőpiacon.

A 2016. év végéhez képest a kilencből hét iparágban javultak a kilátások, leginkább az építőiparban 17 százalékponttal. A pénzügy és üzleti szolgáltatások szektorban a munkaadók 11 százalékpontos emelkedést jósolnak, míg a kilátások 8 százalékponttal erősebbek a mezőgazdaság, vad-, erdő- és halgazdálkodás ágazatában és a gyártásszektorban.

A felvételi szándék 6 százalékponttal javult az elektromos áram, gáz- és vízellátásszektorban, illetve 5 százalékpontos növekedést mutat mind a közszférában, mind a köz-, szociális és lakossági, valamint a kis- és nagykereskedelmi szektorokban. Azonban gyengébb kilátásról számoltak be két szektorban, köztük a vendéglátásban, ahol 3 százalékpontos visszaesést jelentettek.

Hirdetés

Kiemelt

Európa Liga: Szalai piros lappal „tért vissza”, a Hoffenheim kiesett

A közel három hónapos kényszerpihenő után visszatért magyar válogatott labdarúgó csapata, a Hoffenheim 3-1-re kikapott a Braga vendégeként.

Poszt-trauma

Feledy Péter a közmédiát ekézte

„Pitibb”, de a mindennapi életet befolyásoló dolgok hiányoznak

Vona legújabb fordulata

Mikor füllent a Jobbik elnöke?

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!