2017. november 18., szombat, Jenő napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/erosodoben-belso-finanszirozas-adta-stabilitas-2099707/

Erősödőben a belső finanszírozás adta stabilitás

A lakosságnál lévő állampapírok értéke közelíti a hazai GDP egyötödét
Továbbra is nagyon népszerű az elenyésző piaci hozamoknál jóval kedvezőbb, garantált befektetést jelentő magyar állampapír. A lakosság folyamatosan növekvő szerepe az állam finanszírozásában egyben a gazdaság sokkállóságát is javíthatja.

Várhatóan a jövőben is megmarad, vagy még inkább erősödik a lakosság szerepe az állam finanszírozásában, miután továbbra sem mérséklődik a háztartások állampapír-kereslete. Ezeknél a termékeknél a hozam a futamidőtől függően 2 és 3,5 százalék között mozog, ami jóval magasabb, mint az egyéb befektetések gyakran nulla körüli hozamszintje, ráadásul garantált, ami szintén fontos szempont a hagyományosan kockázatkerülő magyar lakossági ügyfélkörnek.

Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) legutóbbi adatközlése szerint júliusban összesen 6481,5 milliárd forint értékben volt a lakosságnál forint- és devizaalapú állampapír. Ez az összeg Magyarország éves GDP-jének bruttó közel 20 százaléka, csak idén 1291 milliárd forinttal emelkedett az összesített állomány. A gazdasági kormányzatnak hangoztatott célja, hogy akár még ennél is nagyobb arányú legyen a lakossági szerep az állam finanszírozásában.

Ennek megfelelően idén dobták piacra a kétéves futamidejű lakossági terméket, mivel az is cél, hogy az adósságkezelő a rendszerint rövid távban gondolkodó háztartásokat is a hosszabb futamidő felé tudja orientálni. Ez, úgy tűnik, sikeres kezdeményezés, a júliusi kimutatás szerint kelendő az új, kétéves papír, de szintén von­zóak a három- és ötéves futamidejű termékek. Korábban szó volt arról, hogy a meglévő kínálat mellé újabb lakossági termékeket is bevezetnek, továbbá bővül az értesítési hálózat is.

Mint azt pénteken Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató közgazdásza a közmédiának kifejtette, a lakosság állampapír-befektetései egy stabilabb finanszírozási forrásnak tekinthetők, és megkönnyítik az államadósság fenntartható finanszírozását. A kormányzat korábban kritikát is kapott, amiért a piacinál jóval magasabb szinteken határozta meg a garantált hozamokat, mivel ez lejáratkor magasabb költséget is jelent az államháztartásnak.

Fotó: Bach Máté

A háztartások és a kisbefektetők körében kelendő az új, kétéves futamidejű termék

Ez a kormányzati álláspont szerint stratégiai megfontolás, ugyanis a belső finanszírozás által jelentett stabilitás és a kockázatok mérséklése megéri az ezzel járó esetleges többletráfordítást. A 2008-as Lehman Brothers-válság kirobbanásakor is az volt a hazai gazdaság sebezhetőségének fő oka, hogy nagy súllyal vettek részt az állam finanszírozásában külföldi, pénzpiaci befektetők, akik érzékenyen reagálnak a nemzetközi gazdasági folyamatokra. Ehhez képest a helyi lakossági vevők ezzel kevésbé foglalkoznak, és csak mérsékelten érdekli őket például az, hogy mit mond az amúgy vonzó megtérülést hozó állampapírról valamelyik nagy hitelminősítő.

Mint arról a legutóbbi jegybanki adatok alapján lapunk is beszámolt, az idei második negyedévre jelentősen nőtt a lakosság vagyona, azonban kedvezőtlen szempont, hogy ez jelentős részben készpénzfelhalmozásban mutatkozik meg. A háztartási vagyonok állampapírba vagy akár más piaci eszközbe való befektetése önmagában jelentős nyereség lenne, hiszen a nem befektetett készpénz az infláció miatt – ami jövőre elérheti a háromszázalékos jegybanki célt – csak veszít értékéből.

Nemzetgazdasági szinten is hasznos lenne a mostaninál jóval magasabb lekötési arány, mivel a készpénz előállításának és forgalmazásának jelentős a költsége, és nem utolsósorban a feketegazdaság szinte kizárólag készpénzzel működik.

Hirdetés

Kiemelt

Poirot új bajusza

A Gyilkosság az Orient expresszen a brit krimiírónő talán leghíresebb műve, Hercule Poirot pedig már nem egyszerűen fiktív figura, hanem nyomozói archetípussá vált.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Agymenés a’la Bokros

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!