2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/eros-novekedest-mutat-az-ipar-2542294/

Erős növekedést mutat az ipar

Segít az újabb kapacitások üzembe helyezése és fokozatos felfutása

Októberben 7,6 százalékkal haladta meg az ipari termelés az egy évvel korábbit a naptárhatástól megtisztított és a kiigazítatlan adat szerint is – közölte tegnap első becslését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Május óta ez a legmagasabb növekedési ütem. Szeptemberhez viszonyítva 1,2 százalékos volt a bővülés. Az év első tíz hónapjában 5,4 százalékkal nőtt a termelés az elmúlt év azonos időszakához képest.

A távirati iroda idézte Paczári Miklósnét, a KSH osztályvezetőjét, aki jelezte: az éves összevetésű növekedés több feldolgozóipari ágazatnak – a számítógépek és az elektronikai termékek, fémalapanyagok és fémfeldolgozási termékek gyártásának, a gépipari ágazatoknak, a gumi- és műanyaggyártásnak – volt köszönhető, a járműgyártás éves növekedése viszont átlag alatti volt októberben. Szeptemberhez viszonyítva az élelmiszeripar és a járműgyártás növekedett – tette hozzá.


Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy ítélte meg, hogy a következő hónapokban dinamikus maradhat az ipari termelés növekedése, részben újabb kapacitások üzembe helyezése és fokozatos felfutása, részben pedig az egyre erősebb európai konjunktúra hatására. – Sikeres évet zárhat az ipar, az októberben mért növekedés várhatóan 2017 utolsó hónapjaiban sem mérséklődik, a termelés 2018 első negyedévében is jelentős emelkedést érhet el – mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán.

 

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!