2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/epitoipari-csucsra-keszul-szakma-2481604/

Építőipari csúcsra készül a szakma

Varga Mihály az ágazat szereplőivel vitatja meg, milyen lépések szükségesek
Csúcstalálkozón tárgyalja meg a nemzetgazdasági tárca az építőipar legfontosabb szereplőivel az ágazat jelenlegi helyzetében sürgető tennivalókat. Varga Mihály miniszter és Koji László, az ágazati szakszövetség elnöke egyetért abban, hogy az építőipar látványos fejlődési pályára állt, de ennek fenntartásához állami intézkedésekre is szükség lehet.

Ágazati csúcstalálkozóra hívja péntekre az építőipar szereplőit a Nemzetgazdasági Minisztérium – jelentette be ­Varga Mihály tárcavezető és Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke. Varga Mihály hangsúlyozta, a rendszerváltozás óta nem volt példa az építőipari ágazati konzultációhoz hasonló egyeztetésre, amelyre az ÉVOSZ mellett a munkavállalói érdekképviseleteket, valamint húsz vezető magyarországi építőipari vállalat képviselőit várják.

A miniszter szerint a találkozó azért szükséges, mert a magyar építőipar látványos, korábban nem tapasztalt fejlődési pályára állt, a családi otthonteremtési kedvezmény beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ám eközben új kihívásokkal kell szembenézni, hiszen a munkaerő pótlása és szakképzése vált az egyik legfontosabb feladattá.

Mint mondta, a cél az, hogy a kormányzat valamilyen módon támogatást nyújtson az ágazat szereplőinek, hogy képesek legyenek teljesíteni megrendeléseiket, s a bővülés a nagyobb beruházások kifutásával is folytatódhasson. Varga csupán annyit mondott, hogy megoldást kell találni, amelyet az ágazat is vállal. A kedvezményes lakásáfát firtató újságírói kérdésre úgy válaszolt: az egyelőre nincs napirenden, de az egyeztetésen kiderülhet, van-e olyan szempont, amely indokolná az ügy parlament elé vitelét.

A cégeknek mintegy négyezermilliárd forintos, folyamatosan növekvő megrendelésállományuk van

Fotó: Havran Zoltán

A cégeknek mintegy négyezermilliárd forintos, folyamatosan növekvő megrendelésállományuk van

Koji László rámutatott, az építőipar idén negyedével múlja felül tavalyi teljesítményét, ami folyó áron 2200-2300 milliárd forintos termelést jelent. Az ágazatnak ugyanakkor mintegy 4000 milliárdos, folyamatosan növekvő megrendelésállománya van, a következő három-négy évben tehát biztosan lesz munka. Koji úgy látja, ha nem javítanak a helyzeten, éves szinten 500-600 mil­liárd forintos „rés” keletkezik a fizetőképes kereslet és a teljesítés között.

Az ÉVOSZ elnöke hangsúlyozta: számos javaslatuk van a beruházások élénkítésére, a foglalkoztatottság bővítésére. A megbeszélésen majd kiderül, ki mit tud ebből felvállalni, s a kormány pedig hogyan tudja mindezt támogatni.

Kiemelt

Szónokokkal, fotósokkal alig több, mint ezren a Jobbik „kormánybuktató” nagy tüntetésén

Egy jobb NB II-es meccsen is többen vannak, mint a nagy hanggal beharangozott, Jobbik-balliberális szövetség által nagyon várt tüntetésen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!