2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/elre-tor-mintagazdasag-2674735/

Élre tör a mintagazdaság

Lázár: Mezőhegyes a példa arra, hogy az állam is lehet gondos tulajdonos
Példaértékű gazdaságot épít az állam Mezőhegyesen, már a működés első évében is jelentős eredményeket mutatott fel a társaság. Idén a technológiai újítások és az öntözésfejlesztés terén is nagy előrelépésre készül a birtok vezetése.

Európa egyik legjobb mezőgazdasági vállalkozása és Magyarország legerősebb agrárcége lehet a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok – jelentette ki tegnap Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: az állami kézbe került gazdaság, amely az első évben csaknem egymilliárd forintos eredményt ért el, a példa arra, hogy a magyar állam jó tulajdonos lehet.

Lázár János jelezte: a kormány reményei szerint a ménesbirtok fejlesztése nemcsak a település, hanem egész Békés megye javára válik majd, ugyanis a megyére mint az ország egyik fontos gazdasági és munkaerőpiaci tartalékára tekintenek. Ezért kötik össze a térséget az M5-ös autópályával, és ezért fejlesztik a békéscsabai repteret is. A miniszter szerint a mezőhegyesi egyfajta gazdasági reorganizációs program is egyben, hiszen a tangazdaság nemcsak a térség, hanem a határon túli szórványban élők számára is munkalehetőséget jelent.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A következő években több milliárd forintot fordítanak a ménesbirtok fejlesztésére

A kormány 2016. november 8-án döntött arról, hogy visszavásárolja a 2004-ben privatizált Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t. A vételár 2,1 milliárd forint volt, és az állam máig mintegy 22 milliárd forintot fordított a gazdaság újjászervezésére. Az új szarvasmarhatelepre idén hétmilliárd, az új ipartelepre ötmilliárd forintot szánnak. A beruházás az előzetes számítások alapján 8-10 év alatt térülhet meg. Pap István Tibor, a társaság vezérigazgatója szerint a kiviteli és az engedélyes tervek elkészültek, a közbeszerzéseket kiírták. Az ipartelep összkapacitása 46 ezer tonna lesz, amely magában foglal egy szárító-tisztító, egy vetőmag-feldolgozó és egy takarmánygyártó üzemet is.

Farkas Sándor, a ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos a távirati iroda tudósítása szerint elmondta: már most igyekeznek felkészülni a 2020 után megváltozó európai uniós támogatási rendszerre, így olyan fejlesztéseket terveznek, amelyekkel jelentősen növelhető a termelés hatékonysága. Az öntözésfejlesztés terén is nagy előrelépésekre számít, a fejlesztést célzó program előkészítésére 500 milliót fordítanak, a tervezés ősszel elindult, a beruházás várhatóan 10-15 milliárd forintba kerül majd. Terveik szerint ez év második felétől egy húsmarhaprogramot is elindítanak majd, a szakember-utánpótlás biztosítására pedig kidolgoznak egy ösztöndíjrendszert is.

Kiemelt

Ünnepelt a sportos kerület

Budafok-Tétény tizenkilenc ifjú sporthőse gyűlt össze a Klauzál Gábor Művelődési házban és találkozott Karsay Ferenccel a kerület polgármesterével és Kulcsár Krisztiánnal, a MOB elnökével.

Poszt-trauma

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!