2017. március 27., hétfő, Hajnalka napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/elonyben-helyben-lako-gazdalkodok-1489459/

Előnyben a helyben lakó gazdálkodók

Az állami földértékesítési program árverésein eddig elkelt kilencezer birtoktest többségénél már bejegyezték a földhivatalok az új tulajdonosok nevét. Lapunk úgy tudja, mintegy háromezer parcellára jelentkeztek az elővásárlásra jogosultak, ötszáz esetben pedig sikerrel is jártak, így az ingatlan-nyilvántartásba a nyertes licitálók helyett végül az ő nevük került.

A Földet a gazdáknak! program árverései során elkelt parcellák 15 százaléka kerülhetett az elővásárlási jogosultak kezébe. A Földművelésügyi Minisztérium lapunkkal azt közölte, a közel kilencezer eredményesen zárult licitből mintegy háromezer esetben próbálták meg érvényesíteni elővásárlási jogukat a gazdák, ebből mostanáig több mint ötszáz esetben jártak sikerrel.

A minisztérium adatai szerint minden megyében voltak olyan gazdálkodók, akik éltek ezzel a lehetőséggel, megelőzve az árverésen legmagasabb árat kínáló földműveseket. Az érintettek a liciten kialakult vételáron vásárolhatták meg a területeket. Ahol a birtokért az árveréseken is komoly verseny indult, ott jellemzően az elővásárlásra jogosultak is megjelentek vevőként. Ugyanakkor nem csak a liciten értékesített parcelláknál változott a tényleges tulajdonos személye. A három hektár alatti földrészletek közel felére érkezett elővásárlási igény.

Az új földtörvény szerint az elővásárlási sorrendben az első helyen mindig az állam áll, ezt követi a földet legalább három éve használó földműves, a helyben lakó szomszédos földtulajdonos, majd a helyben lakó földműves, illetve az adott településen három éve mezőgazdasági üzemet fenntartó gazda következik. A tárcától azt is megtudtuk, hogy a liciteken elkelt közel kilencezer földrészlet esetében már megkötötte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) az adásvételi szerződést, az új tulajdonosok többségét már be is jegyezték a közhiteles ingatlan-nyilvántartásba.

Forrás: Mirkó István

Még nem zárult le minden döntés, többen a bankra várnak

Az FM szerint az adásvétel minden olyan esetben lezárult, ahol a vevők kifizették a vételárat és nem merült fel vita a tulajdonos személyéről. Néhány esetben még nem zárultak le az elővásárlói döntések, és vannak, akik még a banki folyósításra várnak. Az is előfordult, hogy az árverési nyertes vagy az elővásárlásra jogosult végül visszalépett az adásvételtől. Itt a tényleges vevő személyét még tisztázniuk kell az illetékeseknek, velük az NFA új szerződést köt majd.

Ismeretes, a földalapkezelő a program keretében összesen mintegy 253 ezer hektár termőföldet hirdetett meg, ebből árverés és ajánlattétel útján 195 ezer hektár talált gazdára. A program keretében mintegy 30 ezren jutottak földterülethez, az átlagos vételár hektáronként 1,4 millió forint volt. Összesen 4725-en licitáltak eredményesen, a három hektár alatti területekből több mint 20 ezren vásároltak be.

Hirdetés

Kiemelt

A nagynéni főztje

Világéletében séf akart lenni, és 23 évesen felért a csúcsra: Michelin-csillagos étterem konyhafőnöke lett. Fél évvel később jött a feketeleves.

Poszt-trauma

Újra lesújtott a genderterror

Ezúttal Amerikában.

Botka olyat kapott, hogy a fal adta a másikat

Kilövési engedély.

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!