2017. május 23., kedd, Dezső napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/elonyben-helyben-lako-gazdalkodok-1489459/

Előnyben a helyben lakó gazdálkodók

Az állami földértékesítési program árverésein eddig elkelt kilencezer birtoktest többségénél már bejegyezték a földhivatalok az új tulajdonosok nevét. Lapunk úgy tudja, mintegy háromezer parcellára jelentkeztek az elővásárlásra jogosultak, ötszáz esetben pedig sikerrel is jártak, így az ingatlan-nyilvántartásba a nyertes licitálók helyett végül az ő nevük került.

A Földet a gazdáknak! program árverései során elkelt parcellák 15 százaléka kerülhetett az elővásárlási jogosultak kezébe. A Földművelésügyi Minisztérium lapunkkal azt közölte, a közel kilencezer eredményesen zárult licitből mintegy háromezer esetben próbálták meg érvényesíteni elővásárlási jogukat a gazdák, ebből mostanáig több mint ötszáz esetben jártak sikerrel.

A minisztérium adatai szerint minden megyében voltak olyan gazdálkodók, akik éltek ezzel a lehetőséggel, megelőzve az árverésen legmagasabb árat kínáló földműveseket. Az érintettek a liciten kialakult vételáron vásárolhatták meg a területeket. Ahol a birtokért az árveréseken is komoly verseny indult, ott jellemzően az elővásárlásra jogosultak is megjelentek vevőként. Ugyanakkor nem csak a liciten értékesített parcelláknál változott a tényleges tulajdonos személye. A három hektár alatti földrészletek közel felére érkezett elővásárlási igény.

Az új földtörvény szerint az elővásárlási sorrendben az első helyen mindig az állam áll, ezt követi a földet legalább három éve használó földműves, a helyben lakó szomszédos földtulajdonos, majd a helyben lakó földműves, illetve az adott településen három éve mezőgazdasági üzemet fenntartó gazda következik. A tárcától azt is megtudtuk, hogy a liciteken elkelt közel kilencezer földrészlet esetében már megkötötte a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) az adásvételi szerződést, az új tulajdonosok többségét már be is jegyezték a közhiteles ingatlan-nyilvántartásba.

Forrás: Mirkó István

Még nem zárult le minden döntés, többen a bankra várnak

Az FM szerint az adásvétel minden olyan esetben lezárult, ahol a vevők kifizették a vételárat és nem merült fel vita a tulajdonos személyéről. Néhány esetben még nem zárultak le az elővásárlói döntések, és vannak, akik még a banki folyósításra várnak. Az is előfordult, hogy az árverési nyertes vagy az elővásárlásra jogosult végül visszalépett az adásvételtől. Itt a tényleges vevő személyét még tisztázniuk kell az illetékeseknek, velük az NFA új szerződést köt majd.

Ismeretes, a földalapkezelő a program keretében összesen mintegy 253 ezer hektár termőföldet hirdetett meg, ebből árverés és ajánlattétel útján 195 ezer hektár talált gazdára. A program keretében mintegy 30 ezren jutottak földterülethez, az átlagos vételár hektáronként 1,4 millió forint volt. Összesen 4725-en licitáltak eredményesen, a három hektár alatti területekből több mint 20 ezren vásároltak be.

Hirdetés

Kiemelt

Az atombomba, amely valójában bumeráng

Az egyesített baloldalnak annyira kevés sikerélménye volt az áhított megregulázásunkkal kapcsolatban, hogy kiéheztek egy Magyarországot elítélő határozatra.

Poszt-trauma

Alföldi Róbert ismét coming outolt

Új taggal bővült a Soros-sereg.

Vona Gábor esete a nagy mellénnyel

A Jobbik „cukisodása” tanagyag lesz.

Háborús bűnöshöz hasonlítják Orbánt

Mérgezik a Délvidéket.

Mutatjuk a címlapot, ami felrobbantotta a világhálót

Humor a pöcegödörből.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!