Elfogadhatatlan, hogy a nyugat-európai és a közép-európai piacokra más minőségű élelmiszert szállítanak a multinacionális gyártók – mutatott rá az Országgyűlés alelnöke. Jakab István Székesfehérváron, a Fejér megyei termelői mustrán elmondta: ez a probléma is azt mutatja, mekkora szükség van az élelmiszer-minőség ellenőrzésére. Véleménye szerint az áruk minőségét, frissességét csak rövid ellátási láncokkal, a termelő és a vevő közvetlen kapcsolatával lehet garantálni.
Beszámolt arról a kormányzati elképzelésről is, miszerint a korábbi ÁFÉSZ-szakcsoportok mintájára logisztikai rendszert alakítanának ki, amely lehetővé tenné a vidéken, saját gazdaságban megtermelt többlet hasznosítását.
Ezekben a központokban nemcsak a felvásárlás, hanem egyfajta szolgáltatás is elérhető lenne – mondta. Utóbbira példaként a vágópontot említette, ahol a felnevelt baromfit szakszerűen levágják és előkészítik a szállításra.
Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte, a rövid ellátási láncok kialakulását segítendő négymilliárd forintos keretet különítettek el.
Ebből a csomagból azok a nonprofit szervezetek, konzorciumok, gazdasági társaságok részesülhetnek, amelyek a közvetítőket és kereskedőket kihagyva, a termelők és a fogyasztók közötti termékutakat biztosítják. Az államtitkár szerint a minőségi és bioélelmiszerek előállításában az őstermelőknek is kulcsszerepük van, számukra az állam 15 ezer eurós átalánytámogatást biztosít.