2017. szeptember 24., vasárnap, Gellért, Mercédesz napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/elismerte-az-elelmiszeripari-kettos-mercet-brusszel-2211040/

Elismerte az élelmiszeripari kettős mércét Brüsszel

A visegrádi országok közös munkájának eredménye, hogy tegnap az Európai Bizottság is elismerte az élelmiszerek piacán jelen lévő kettős mércét. A területért felelős államtitkár szerint most már valóban lépéskényszerben van Brüsszel, mielőbb javaslatot kell tennie az uniós jogszabályok módosítására.

Épp ideje volt, hogy az Európai Unió vezetői beismerjék, hogy létezik a kettős mérce jelensége az élelmiszer-feldolgozás területén. Így reagált Jean-Claude Juncker szavaira lapunknak Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az Európai Bizottság (EB) elnöke tegnapi évértékelőjében leszögezte, hogy elfogadhatatlan az élelmiszerek eltérő minősége az EU-n belül.

– Nem engedhető meg, hogy egyes vállalatok ugyanolyan márkanév alatt rosszabb minőségű termékeket forgalmaznak a közép- és kelet-európai piacokon, mint Nyugat-Európában. Az európai jog ezt már most is tiltja, a nemzeti hatóságokat kell a megfelelő jogosítványokkal ellátni az illegális gyakorlatok megszüntetéséhez – fogalmazott.

Zsigó Róbert szerint hatalmas előrelépés, hogy a bizottság elnöke elismerte, hogy e jelenség létezik az unió belső piacán. Hiszen néhány hónapja a legtöbb vezető brüsszeli bürokrata még tagadta, hogy silányabb áruk kerülnek a kelet-közép-európai piacra, és ellenezték, hogy az ügyben további vizsgálatok kezdődjenek. A mostani eredmény minden bizonnyal a visegrádi országok közös munkájának köszönhető.

– Miután tavasszal kiderült, hogy több tagállamban is hasonló eredménnyel zárultak a minőség összehasonlítására irányuló vizsgálatok, minden létező fórumot felhasználtunk arra, hogy felhívjuk a figyelmet a gyártók tisztességtelen gyakorlatára – emelte ki.

Az államtitkár szerint az EB-nek meg kell tennie a megfelelő lépéseket. – Az Európai Bizottság kezében van az eszköz a jogi megoldásra, mihamarabb cselekedniük kell, hogy megszűnjön ez a káros jelenség az élelmiszerpiacon – jegyezte meg.

Majd hozzátette: addig is mindent megtesznek a magyar vásárlók védelmében. Ezt a célt szolgálja például az a húszpontos akcióterv is, amelyet nemrég fogadott el a kormány. A stratégiának köszönhetően az előttünk álló időszakban nemcsak az élelmiszerek minősége, hanem a vásárlói tudatosság is javulhat.

Hirdetés

Kiemelt

Martin Schulz vádaskodni kezdett a bukás után

Botrányosnak nevezte Angela Merkel német kancellár választási kampányát Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) pártelnök a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a törvényhozásba bejutott pártok vezetőnek televíziós fórumán.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!