2017. november 18., szombat, Jenő napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/elenkul-kereslet-az-epitogepekre-2204968/

Élénkül a kereslet az építőgépekre

– Az építőipar visszaesésével az építőgépekre is nagyon megcsappant a kereslet a 2008 utáni években, de 2015 óta ismét fellendülőben van a piac – mondta lapunk érdeklődésére Csorba Kázmér, az Építőgép-forgalmazók és Bérbeadók Szövetsége (ÉBSZ) elnöke. 2008 előtt évente nagyságrendileg 1100 építőgépet értékesítettek Magyarországon, az ezt követő években ez 600 körülire esett vissza, de 2015-ben ismét több, mintegy 800 gépre volt kereslet. – Az elmúlt években inkább csak pályázati lehetőségeket használtak ki a cégek a gépbeszerzéseikhez, de most már a megnövekvő munkamennyiség miatt, akár teljes mértékben saját forrásból ruháznának be. Tavaly és az idén tovább nő a vevői kereslet a gépekre – jegyezte meg Csorba Kázmér.

Második éve ismét fellendülőben van a piac

Fotó: Mirkó István

Második éve ismét fellendülőben van a piac

A gépek értékesítése elsősorban a mélyépítés, a földmunkák területén jellemző, míg a magasépítés területén tevékenykedő cégeknél gyakoribb a bérlés. Ez utóbbi piacon az ÉBSZ elnöke szerint megfelelő a kínálat nagysága, még úgy is, hogy az utóbbi időben ugrásszerűen nőttek meg az igények akár a rövid távú, akár a hosszú távú bérleti konstrukciók iránt. – A magyar cégek megvásárolni szeretik a szükséges gépeket, más európai országokhoz képest kevésbé jellemző a bérlés – magyarázta Csorba Kázmér, aki szerint az is támogatja a gépbeszerzéseket, hogy néhány évre előre lehet tekinteni. Az autópálya-szakaszok tervezése például azt mutatja, hogy bőven lesz munkája a cégeknek.

Hirdetés

Kiemelt

Poirot új bajusza

A Gyilkosság az Orient expresszen a brit krimiírónő talán leghíresebb műve, Hercule Poirot pedig már nem egyszerűen fiktív figura, hanem nyomozói archetípussá vált.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Agymenés a’la Bokros

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!