2017. december 17., vasárnap, Lázár, Olimpia napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/elenkithetik-versenyt-minositett-hitelek-2326969/

Élénkíthetik a versenyt a minősített hitelek

Az ügyfelek körültekintése is kell a költségek további leszorításához
Ma már valamennyi jelentősebb pénzintézetnél elérhető az idén bevezetett, minősített fogyasztóbarát lakáshitel, a piacfelügyelet szerint jelentős az érdeklődés. A Magyar Nemzeti Bank ugyanakkor még nem teljesen elégedett a bankrendszer termékfejlesztési hozzáállásával, úgy látják, a hitelintézeti rendszer nem tanult a devizahitelezésből.

– Mára a piac jelentős szereplőinek mindegyike, 52 kereskedelmi bank és takarékszövetkezet kínál 104 különféle minősített fogyasztóbarát lakáshitelt 3, 5, és 10 éves rögzített kamatperiódussal vagy a teljes futamidőre fix kamattal – közölte tegnap a pénzpiacot felügyelő Magyar Nemzet Bank (MNB) sajtótájékoztatón. Windisch László, az MNB területet felügyelő alelnöke elmondta: az egységes, ezért jól összehasonlítható termékek bevezetésével a jegybank élénkíteni szeretné a bankok közötti versenyt, egyúttal afelé terelni a piacot, hogy sokkal nagyobb súlyuk legyen a rögzített feltételekkel kapható lakáshiteleknek.

Windisch megjegyezte, bármennyire is kedvező, hogy ilyen nagy számban pályáztak a hitelintézetek a minősített hitelprogramban való részvételre, szomorú azt látni, hogy több nagybank is csak egy-egy terméket vett fel kínálatába a minősített ajánlatok közül. Az MNB azt szeretné látni, hogy a bankok továbbfejlesztik termékkínálatukat. Ugyancsak aggasztónak tartja a piacfelügyelet, hogy a hazai rendszer látszólag nem tanult a devizahitelezés tanulságaiból, és továbbra is jelentős hányadban igyekszik értékesíteni a kockázatosabb, változó kamatozású termékeket.

Fotó: Bach Máté

Nagyon sokan tervezik, hogy ingatlanvásárlásukat részben vagy egészben kölcsönből fedezik

– Míg a nemzetközi gyakorlatban a stabil bankrendszereknél alapvetés, hogy a jelzáloghitelek esetében nagyjából 100 százalékban rögzítettek a kamatok, nálunk ez nagyjából fele-fele arányban oszlik meg, ami kifejezetten magyar sajátosság – mondta. Az MNB az egyes bankok által nyújtott minősített lakáshitelek összehasonlítása érdekében korábban létrehozott egy honlapot, ahol az egyéni igényeknek és lehetőségeknek legmegfelelőbb ajánlatot kereshetik ki a hiteligénylők, akiket a jegybank kifejezetten bátorít arra, hogy ha jobb ajánlatot találnak, adott esetben akár bankot is váltsanak, mivel ezt most már a korábbiaknál jóval könnyebben megtehetik.

Az alelnök elmondása szerint abban reménykednek, hogy a banki ügyfelek nem az ügyintézőjüknél, hanem az összehasonlító felületen való tájékozódással kezdik meg a hitelfelvételi procedúrát, ami tömegeket is érinthet, hiszen a következő években a lakosság jelentős része tervezi, hogy részben vagy egészében hitelből vesz ingatlant. Windisch László hangsúlyozta, egy jelzáloghitel akár évtizedekre szóló elköteleződést jelent, ezért mindenképp indokolt a körültekintés, egyúttal a tudatos hitelválasztással elérhető, hogy tovább csökkenjenek a hitelek felárai, amire az MNB szerint még bőven van mozgástér.

Kiemelt

Éhes sportolók

Megoldhatná-e a magyar futball problémáit a víváshoz vagy a vízilabdához hasonló továbbtanulási arány? Egyetemet végzett élsportolók válaszoltak kérdéseinkre.

Poszt-trauma

Erős pofonba szaladtak bele a ballibek

Indul a bakterház.

Budaörs Welcoming Refugees and Migrants?

Luca-napi félhomály az ország leggazdagabb településén.

Ági néni, Ildi néni! Etye, petye, lepetye

Huncutkodás a Lukács-tanítványtól.

Nem fogják elhinni, ki veheti át Havas Henrik műsorát

Hajrá MSZP?!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!