2017. július 26., szerda, Anna, Anikó napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/eladosorban-a-fenyforrasuzletag-1815139/

Eladósorban a fényforrásüzletág

A digitális ipari tevékenységeire összpontosít a General Electric
Akár egészben egy jelentkezőnek vagy részekre bontva több vásárlónak is eladná a General Electric a magyarországi fényforrásüzletágát. A lépés mintegy ötezer munkavállalót érint, de az amerikai vállalat a jelek szerint más üzletágaihoz nem nyúlna hazánkban.

Értékesítené teljes fényforrásüzletágát a General Electric (GE); a lépés az amerikai központú vállalat Magyarországi üzemeinek nagy részét, továbbá dolgozóinak mintegy felét érinti. A napokban Bill Lacey, a GE Ligthing elnök-vezérigazgatója levélben tájékoztatta az alkalmazottakat arról, hogy elkezdődtek a hivatalos tárgyalások a lehetséges vevőkkel. Az sem kizárt, hogy az egyes területeket más-más érdeklődőnek értékesíti az amerikai tulajdonos – írta a távirati iroda, amelynek a GE Lighting régiós kommunikációs igazgatója megerősítette az információkat. Kalocsai Kinga szerint a lépést azzal indokolja a vállalat, hogy portfóliója optimalizálására és digitális ipari tevékenységeire összpontosítana.

Forrás: MTI

Fényjáték a cég Váci úti székházán

Hivatalosan egyelőre nem értesült a GE értékesítési tervéről a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, de elnökük lapunk érdeklődésére elmondta: ilyen esetekben követik az esetlegesen elbocsátott dolgozók sorsát. Buzásné Putz Erzsébet szerint erre azért van szükség, hogy tudják, milyen körülmények között, milyen végkielégítéssel hagyták el a céget az alkalmazottak. Azt is számon tartják, hol sikerül az elbocsátottaknak újra elhelyezkedniük. A szakszervezet egyúttal ajánlani tudja a munkaerőhiánnyal küzdő cégeknek azokat, akiket az új cég nem tud átvenni. Ezáltal az érintettek nagyobb eséllyel helyezkedhetnek el újra.

A fényforrásüzletágban mintegy ötezer embert foglalkoztat a GE, amely a magyarországi tevékenységét éppen a most eladandó tulajdona révén kezdte meg annak idején: az amerikai vállalat még 1989-ben vásárolta meg a Tungsram többségi hányadát. A GE a legnagyobb amerikai befektetőként 12 gyárat, 5 kutatás-fejlesztési központot és 3 üzleti központot üzemeltet 13 magyar nagyvárosban, munkavállalóinak száma pedig meghaladja a tízezret. Az elmúlt két évben 33 milliárd forintot meghaladó összeget fektetett be Magyarországon – jelezte a kommunikációs igazgató és hozzátette, hogy a GE továbbra is elkötelezett magyarországi tevékenysége mellett. Ebben az évben már háromszáz új munkahelyet hozott létre a veresegyházi, energetikai berendezéseket gyártó üzemében, továbbá még az év végéig négyszáz informatikus felvételét tervezi.

A magyar kormány és a GE Hungary között még 2012-ben született stratégiai együttműködési megállapodás, amelynek értelmében a cég vállalta, hogy fejlesztéseket hajt végre Magyarországon a gyártás, az innováció, a kutatás-fejlesztés és a munkaerő képzése terén. Emellett az ellátási láncába mintegy kétezer hazai beszállító bevonására is ígéretet tett.

A vállalat tengerentúli feléről is változásról érkezett hír tegnap: 16 év után július végén távozik vezérigazgatói posztjáról Jeff Immelt, helyébe az egészségügyi üzletág irányítója, John Flannery lép.

Kiemelt

Magyaros orosz rulett

A közönség nem bírta csendben, többször is rázendített a „Nagy Viktor! Nagy Viktor!” szövegű magyar népdalra, fűszerezve egy kis „Szép volt, fiúk!”-kal.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!