2017. október 19., csütörtök, Nándor napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/egyuttmukodes-kell-hazai-sertesagazatban-2067292/

Együttműködés kell a hazai sertéságazatban

A sertésállomány és a vágósertés-termelés tartós növekedésére számít a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor (képünkön) képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából kiderült: a fejlődéshez a kedvező jövedelmezőség mellett a piac fehéredése, az agrártámogatások által jelentett kiszámítható finanszírozás, a beruházási támogatások, a fogyasztói kereslet növekedése és az alacsony hitelkamatok is hozzájárulnak. Ismeretes, a sertések száma 2012 és 2014 között 5 százalékkal, 147 ezer egyeddel nőtt. Az állomány a nemzetközi sertéspiaci válság hatására 2015-ben stagnált, 2016 decemberében pedig 8 százalékkal csökkent. Az ágazat kibocsátása ugyanakkor a válság ellenére 2013 és 2016 között 13 százalékkal emelkedett, amely az ötödik legmagasabb érték az EU–28 tagországai közt.

Fotó: MTI

A tárcavezető szerint a hazai sertéstartás hatékonysága is javul, ami mindenképpen előrelépést jelent. Ehhez a nemzeti támogatások is nagymértékben hozzájárulnak. A sertéshízó állatjóléti támogatás keretét az idén 9,144 milliárd forintra emelte a tárca, az európai uniós szabályok szerint ez a legmagasabb adható összeg. Emellett 2015-ben új konstrukciót vezettek be, a tenyészkoca állatjóléti támogatást 8,62 milliárd forintos keretösszeggel. A maximális összeget a tárca jövőre is fenntartja. Az állatbetegségek megelőzésére és felszámolására 2010-ben még 4,5 milliárd forintos keretösszeggel működtetett konstrukció­ban az idén már 10,5 milliárd forint érhető el. Az állati hulla elszállítására és ártalmatlanítására, ezáltal az állategészségügyi biztonság növelésére évente 3,6 milliárd forintot különít el a tárca, 2010-ben még csak egymilliárd forintot fordítottak erre a célra.

A tárcavezető felhívta a figyelmet az együttműködések fontosságára is. Napjainkban ugyanis a specializáció felgyorsulása, a tenyésztés, az előnevelés és a hizlalás egyre élesebb elkülönülése figyelhető meg, a jól szervezett ellátási láncok versenyképesebbek. Ezért az intézkedések a modernizáció mellett az összefogást, a szakmai, szakmaközi együttműködést is támogatják. Az idén mintegy 90 millió forint áll rendelkezésre azon termeltetők részére, akik termeltetési szerződést kötnek.

Hirdetés

Kiemelt

Komoly ellenzéki tömb alakul Porosenko ellen

A Mihail Szaakasvili nevével fémjelzett keddi tiltakozó megmozduláson közel ötezren voltak. Felhívásához csatlakozott két parlamenti párt is.

Poszt-trauma

Megfenyegették a baloldali kis pártokat

Teddynek tele van a hócipője és van egy tuti tippje.

Propagandaméter

TASZ képlete objektív és világos.

Karácsonyi szemfényvesztés

Itt a baloldal, hol a baloldal?

Kunhalmi és a bolsevik tempó

Régi/új koktél Soros boszorkánykonyhájából.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!