2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/egyre-tobben-futenek-szemettel-2542657/

Egyre többen fűtenek szeméttel

Évente legalább hatezren halnak meg a szennyezett levegő miatt Magyarországon
Hazánkban a települések több mint felén közepes vagy súlyos a lakossági fűtésből származó légszennyezés – derül ki a WWF Magyarország tegnap közzétett jelentéséből. A környezetvédelmi szervezet rámutatott arra is, hogy az energiaszegénység a települési önkormányzatok csaknem 80 százalékát érinti, ráadásul a helyi önkormányzatok középületei­nek hőszigetelése és fűtési rendszere is rossz állapotban van. A kormány 2011 óta 160 milliárd forintot fordított a légszennyezés csökkentésére például buszcsere vagy energetikai pályázatok formájában.

Lehangoló eredményre jutott a WWF Magyarország a középületek energiahatékonysági felmérésében. A 701 önkormányzat válaszai alapján összeállított körképből kitűnik, hogy a középületek harmada semmilyen szigeteléssel nem rendelkezik, az ablakok és ajtók fele közepes vagy annál rosszabb állapotban van, a kazánok és a hőleadók helyzete pedig ennél csak egy leheletnyivel jobb.

Az önkormányzatok próbálnak javítani az állapotokon, szinte mindegyik nyomon követi az energetikai korszerűsítést támogató pályázati lehetőségeket. Ám a korlátozottan elérhető pénzügyi forrás miatt a válaszadók 60 százalékának sikertelen volt a pályázati próbálkozása az elmúlt tíz évben. Elérhető hitel és harmadik feles finanszírozás is ezen beruházások költségeinek megtérítésére, ám ezzel a lehetőséggel csak az önkormányzatoknak elenyésző hányada élt az elmúlt évtizedben.

Fotó: Teknős Miklós

A helyes tüzelési módszerek ismertetése a fő célja a Fűts okosan! kampánynak

Az önkormányzatok alapvetően három területen javíthatják épületeik energiahatékonyságát. A hőszigetelés a falak állapotától függően 35–65 százalékos energiamegtakarítást is eredményez, míg nyáron 5-7 fokkal csökkenti a lakások hőmérsékletét.

Nagy potenciál van a fűtési rendszerek korszerűsítésében is, hiszen az új, korszerű földgáztüzelésű kondenzációs kazánok hatásfoka 90 százalék felett is lehet, ami jelentősen meghaladja a régi kazánok hatásfokát.

Érdemes megvizsgálni azt is, hogy az adott településen milyen lehetőség van a távhőszolgáltatás bevezetésére. A felmérés keretében száz önkormányzat jelezte, hogy lehetőség esetén pályázna a helyi távhőrendszer kiépítésére. Igaz, költséges megoldás, de a legjobb választás lehet a légszennyezés csökkentésére, mivel ilyenkor a fűtőanyagot nagy hatékonysággal égetik el, a légszennyező anyagokat pedig csak egy helyen, folyamatosan ellenőrzött körülmények között kell megszűrni.

A fűtéssel járó légszennyezés évről évre növekvő probléma, a jelenségen pedig az sem segít, hogy sok önkormányzat tűzifa helyett szenet vagy a még inkább környezetszennyező lignitet oszt a szociálisan veszélyeztetettek számára. Az energiaszegénység a települések négyötödét érinti, ezek több mint felénél közepes vagy súlyos problémát jelent a lakossági fűtésből eredő légszennyezettség.

Az a nézet meghaladottá vált, amely szerint a városban rossz a levegő, falun pedig jó – fogalmazott a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a Környezetbarát fatüzelés konferencián. V. Németh Zsolt elmondta, hogy míg korábban a lakosok nem fűtöttek hulladékkal, az elmúlt időszakban ez már szokássá vált. A helyes tüzelési módszerek ismertetése a fő célja a tárca Fűts okosan! kampányának.

A megfelelő fűtési módszer és a tüzelőanyag kiválasztása kiemelt fontosságú a szálló por csökkentése érdekében, ugyanis a kibocsátás 67 százaléka a háztartásokból származik. Világszerte évente hárommillió, Magyarországon 6000-8000 ember halála hozható összefüggésbe a légszennyezéssel.

A tíz mikrométernél kisebb részecskék, vagyis a PM10 csökkentését szolgáló programot a kormány 2011-ben indította, a lakossági fűtés mellett a közlekedést és az ipart is érinti. Indulása óta 160 milliárd forint áramlott az intézkedésekbe, így buszcserére, energiahatékonysági pályázatokra, szemléletformáló kampányokra, továbbá légszennyezettségi mérőhálózat továbbfejlesztésére.

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!