2016. augusztus 25., csütörtök, Lajos, Patrícia napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/egyre-tobb-az-atveros-utazasi-portal-302614/

Egyre több az átverős utazási portál

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége azt közölte, támogatja angliai társszervezetének december végén kezdett kampányát az illegális cégek ellen.

A magyar utasokra is egyre nagyobb veszélyt jelentenek az illegálisan üzemeltetett, a jogszabályokat figyelmen kívül hagyó utazás portálok az interneten: sokan jártak már pórul külföldi vagy magyar oldalakon történt foglalások és fizetések miatt – hívta fel a figyelmet a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ).

A MUISZ közlése szerint a fogyasztók érdekében támogatja és a hazai piac védelmében is terjeszti angliai társ­szer­vezetének (ABTA) december végén kezdett felvilágosító kampányát a jogosulatlanul működő online utazási portálok ellen. Az ABTA a csalók leleplezése érdekében külön cikkben, számos hírforrás bevonásával hívta fel a fogyasztók figyelmét az illegálisan működő online utazási portálokon történő foglalások veszélyeire, és óva int mindenkit attól, hogy repülőjegyét vagy szállását bizonytalan eredetű weboldalakon foglalja le.
Egyre többen döntenek úgy, hogy nem bízzák profi utaztatókra pihenésük megszervezését, az online oldalak rohamos terjedése ugyanis számos egyéni lehetőséget rejt az utazni vágyóknak, de a csalóknak is. Egyes honlapok létrehozásának viszonylag alacsony költsége például jelentősen megkönnyíti, hogy illetéktelenek nagyobb összegekkel károsítsanak meg magánszemélyeket.

Jellemző az ilyen jogszabályellenes oldalakra, hogy gyakran jóval alacsonyabb, irreális árakon kínálják az utazási szolgáltatásokat, mint a legálisan működő utazási portálok és szolgáltatók. Gyakran szakmai szövetségek és bankkártya-szolgáltatók rossz felbontású logóját teszik fel a honlapjukra, és kizárólag átutalásos fizetést fogadnak el, majd amikor a vásárló nem jut hozzá a repülőjegyéhez vagy részvételi jegyéhez, nem lehet őket elérni. Az utazási irodák kampányának az a célja, hogy a fogyasztók minél szélesebb körében tudatosítsa ezt a jelenséget és megakadályozza, hogy ilyen módon becsapják őket.

A MUISZ is fokozott óvatosságra és körültekintésre hívja fel a magyar utazók figyelmét, hogy elkerülhessék az illegális tevékenységből eredő veszélyeket. A szövetség azt is hangsúlyozza, hogy a honlapján (www.muisz.com) található utazási irodák mindegyike engedéllyel rendelkező, jogszerűen működő utazási vállalkozás, ahol garanciákat élveznek a fogyasztók.

Amennyiben a baj már megtörtént és az utasnak panasza van az online oldalon tett foglalásra, a Budapesti Békéltető Testület (www.bekeltet.hu) ingyenes, gyors eljárása nyújt lehetőséget az értékesítővel szembeni megegyezésre uniós és unión kívüli vállalkozás esetén egyaránt.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Csökkenőben az ország pénzpiaci kitettsége

A modern pénzügyi rendszerben történő eladósodás valós természetének modellezésére csak a 2010 utáni kormányváltáskor került sor.

Poszt-trauma

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Liberális recept: késhegynyi aljasság, csipetnyi kettős mérce

A meztelen Trump nem verte ki a biztosítékot, a bikinis Hillary miatt viszont volt nyafogás rendesen.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!