2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Életmód, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/egyre-tartosabbak-hazassagok-nyugaton-2587525/

Egyre tartósabbak a házasságok nyugaton

A nyugati világban még ma is a házasság köteléke tartja össze leginkább a szülőket – derül ki a The Economist mellékletéből. Számos országban növekvő tendencia mutatkozik az utóbbi időben megkötött frigyek tartósságában, amiben szerepe lehet a magasabb végzettségnek és a házimunka igazságosabb megosztásának.

Nyugaton a házasság intézménye időtállóbb, mint amilyennek a közvélekedés tartja – állítja a The Economist brit hetilap e témával foglalkozó melléklete.

Beszámolójuk szerint a 90-es évek közepén Walesben és Angliában a boldogító igent kimondó párok negyede vált el az egybekelésük után tíz éven belül, de 2006-ban már egyötödre csökkent ez az arány, és hasonló adatok figyelhetők meg más államokban is.

Az említett két országban a 2012-ben oltár vagy anyakönyvvezető elé állók várhatóan átlagosan 32 évre kötötték össze életüket, ám az iparosodás előtti Angliában a legtöbb házasság mind­össze 15-20 évig tartott, mielőtt az ásó és a kapa véget vetett neki.

Egy Amerikáról szóló kutatást idézve azt írják, hogy a házasságok 27 százaléka a gyermek születése után kilenc évvel bomlik fel, ez az arány az élettársi kapcsolatban élőknél 53 százalék.

A felmérés szerint a gyermek érkezésekor külön háztartásban élő párok 81 százaléka ment szét a vizsgált idő alatt. Mint írják, ez a minta nemzeti és kulturális határokon is átível: bár az élettársi kapcsolat sok szempontból hasonlóvá vált a nyugati világban, még az ebben a tekintetben élen járó Észtországban és Norvégiában sem éri el a házasság összetartó erejét.

– A gyermekáldással párosuló házassági kötelék olyan, mint egy megállíthatatlan 18 kerekes kamion – szemléltetik az intézmény erejét a Jane Smiley írónő egyik regényéből vett idézettel.

Arra is kitérnek, hogy az iskolázottság is fontos befolyásoló tényező: Európában – Belgium kivételével – a magasan képzett nők főleg házasságban hozzák világra gyermekeiket, és az Egyesült Államokban is kéz a kézben jár a képzettség a házasodási kedvvel.

A doktori fokozatot elérő nők valószínűbb, hogy frigyre lépnek, mint főiskolát végzett társaik – olvasható.

A 45 év feletti, egyetemet végzett amerikai férfiaknak pedig 88 százaléka nős, háromnegyedük az első feleségével él. Az összeállításból az is kiderül, hogy az amerikaiak a hasonló végzettségű partnerekkel hajlamosak frigyre lépni, és ez a minta többé-kevésbé az egész fejlett világban érvényesül.

A házassági kötelék tartósságához hozzájáruló fontos tényezőként említik a pénzügyi kockázathoz való viszonynak és a szülők anyagi hátterének a hasonlóságát is, valamint a házimunkában és a gyermeknevelésben való kiegyenlített részvételt.

Az Oxfordi Egyetem felmérése szerint a benyújtott válókeresetek több nyugati országban megfigyelhető csökkenésében közrejátszhat, hogy a férfiak napjainkban több energiát hajlandók befektetni a két említett feladatkörbe, vagyis segítik a feleségüket a hagyományosan nőinek tartott feladatok ellátásában.

Kiemelt

Okos, hűséges és egyéni

A robotok tervezése során inkább az állatok viselkedését kell alapul venni – javasolják az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszék munkatársai.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!